Høyrevelgernes skeive favoritt

12. februar 2009 17:32 av Elin B. Øvrebø 

Verdens første homofile statsminister heter Per Kristian Foss og kommer fra Norge. Uansett hva islendingene måtte mene.

I SLUTTEN AV JANUAR ble verdens øyne rettet mot Island der en lesbisk kvinne inntok statsministerposten. Mediene jorden rundt var i ekstase: verdens første åpne homofile statsleder! Mediene klarte imidlertid å overse en liten, men vesentlig detalj. Det var ikke Johanna Sigurdardottir som var den aller første homofile statsministeren. Det var den norske Høyrepolitikeren Per-Kristian Foss i 2002.

STEGET UT AV SKAPET. 22. Januar 2000 var dagen den store hemmeligheten som ”alle” visste om, ble avslørt. – Jeg er homofil, sa Per-Kristian. Med få ord var det gjort. Åstedet var Oslo Høyres årsmøte. Talen til Per-Kristian Foss ble mottatt med trampeklapp. Kort tid etter ble han valgt til leder av Oslo Høyre. Knappe to år senere ble Foss den første statsråden i verden som inngikk homofilt partnerskap. Deretter ble han verdens første homofilt gifte statsminister da han overtok statsministerposten midlertidig fra Kjell Magne Bondevik. 25. januar  2002 møtte en nygift Foss i statsråd hos Kongen som fungerende statsminister.

VIL IKKE VÆRE HOMOPOLITIKER. Selv om han er kommet ut av skapet, ønsker ikke Foss å fronte homosaken. Han er uenig med dem som mener at homofile politikere har et spesielt ansvar for å kjempe for homofiles rettigheter. – Det er like mange ulike meninger blant homofile som det er blant heterofile, har Foss tidligere uttalt. Han velger sitt engasjement på homofronten med omhu. Blant annet har han bidratt  til boken ”Gay Kids – kule barn som også finnes”, som handler om ”barndommen til homofile kvinner og menn før den homofile identiteten falt på plass”.  Til homoavisen Blikk sier Foss at han er glad for det endelig har kommet en bok som formidler seksualitet og homoseksualitet til barn og unge på en god måte.

MER POPULÆR ENN SOLBERG. ”Den evige toer” ble Foss lenge kalt. Innenfor Høyrepartiet var han alltid nestbest, men aldri best. Men, er ting i ferd med å snu? Selv om han går av som nestleder, viser meningsmålinger at Høyrevelgerne foretrekker Foss framfor partileder Erna Solberg som høstens statsministerkandidat. Dette og flere uttalelser fra politiske kommentatorer om at Foss vil være best som statsminister, har fått Solberg til å svette. Solberg var som sunket i jorden etter at VG slo opp på forsiden at Foss ville stille som kandidat dersom partiet spurte han. Vil partiet spørre han? Ligger det i kortene i det interne spillet innenfor partiet?

Til nå har Foss verken bekreftet eller avkreftet muligheten som statsministerkandidat ved året stortingsvalg. Han sier likevel at han tenke seg å sitte ved Kongens bord atter en gang. Blir det comeback for verdens første homofile statsleder som statsminister? Vil han ofre Solberg på politikkens alter? Solberg får foreløpig svette videre på nåleputen av en pinebenk.

Kilder:
www.vg.no
www.blikk.no
www.gaysir.no

Stengt for kommentarer.