Arbeider ni timer i strekk uten pause

3. februar 2012 23:40 av Jenny Mina Rødahl 

Få på jobb, økende kundebesøk og ansatte uten pause oppleves på Dolly Dimple’s Majorstua. Servitørene har fått nok etter at det går ut over helsa.

– Pepsi Max holder meg oppe

– Det eneste jeg rekker og hive i meg når det renner inn med kunder i restauranten, er brus fra tappekranen. Jeg vet at det overhodet ikke er bra for verken kropp eller sinn, men det er ikke noe annet jeg kan gjøre, sier servitør Linn Therese Wolles.

Når Wolles først får tid til å hive i seg noe, er det ikke akkurat et næringsrikt måltid.

– Jeg bruker ofte tre timer til sammen på en liten Nutrilett-bar fordi det stadig er ting å gjøre i restauranten. Det er en evig drakamp fra kundene fordi de krever din service og oppmerksomhet. Jeg elsker jobben min, men til tider veier det negative over det positive.

På Dolly Dimple's er pause svært ønskelig.

På Dolly Dimple's er pause svært ønskelig.

Ikke nok folk på jobb

Daglig leder, Thomas Von Goudoever, sier han er klar over problemet, men at det er vanskelig å gi alle et avbrekk i den stressende arbeidsdagen. Selv har han kun vært i restauranten i litt over en måned.

– At det ikke var pause inkludert på jobb var det første jeg reagerte på da jeg startet her. Jeg er klar over problemet, og prøver å ordne opp i det. Først må jeg ansette flere for at alle og en hver skal få pause, men det krever nok folk på jobb.

Daglig leder Thomas Van Goudoever er klar over problemet.

Daglig leder Thomas Van Goudoever er klar over problemet.

Krav på pause etter fem timer

I følge Arbeidstilsynet har man rett til minst en pause når den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Dersom den daglige arbeidstiden er åtte timer eller mer, skal pausene til sammen være på minimum en halv time.

På ukedager og i helgene er det snakk om over fem timers arbeidsdager som er normalt på restauranten.

Dersom arbeidet varer mer enn to timer utover Arbeidsmiljølovens bestemmelse om alminnelig arbeidstid, har arbeidstaker rett til pause på minst en halv time. Pausen regnes som en del av arbeidstiden.

Foto: Jenny Mina Rødahl

Stengt for kommentarer.