Fremtiden ser mørk ut for 3D-TV

3. februar 2012 22:42 av Martin Arntzen 

I et stadig mer forutsigbart TV-marked ble det for noen år siden satset på 3D for å få folk til å bytte TV. Satsingen ser ut til å ha mislykkes.

– Jeg snakker på vegne av kringkastere når jeg sier at det ikke finnes noen planer for 3D-TV, sier teknologirådgiver i NRK, Arild Hellgren.

Etter at HD-TV gjorde sitt inntog har tv-markedet stått stille. For å gjenåpne døren til utvikling har fabrikantene prøvd litt forskjellige metoder, og lenge så 3D-TV ut som veien å gå. Hellgren kan rapportere at det er en annen form for kringkasting som vil dominere de kommende årene:

– I januar var jeg på kjempe-messen i Las Vegas, hvor verdensprodusentene viser sine nyeste produkter. Der var det klart at 3D-TV ikke er i fokus lenger. Nå satses det på Smart-TV.

Smart-TV er en TV med integrert internett, noe som gir nye muligheter. Du kan for eksempel laste ned applikasjoner og benytte deg av Facebook og Twitter i et vindu på hjørne av skjermen, mens du ser på TV.

Egner seg ikke for TV
Til tross for mange forsøk på å få frem 3D-TV, har suksessen uteblitt. Nå innser produsentene at 3D er bedre egnet for kino, film og spill.

– Nå nylig ble det gjort en fjerde satsing på 3D, og for fjerde gang så mislykkes det, rett og slett fordi innholdet mangler. Ingen har laget noe 3D-innhold, forteller Hellgren.

Det som gjør satsingen vanskelig er produksjonen.

– Det krever både ny produksjon og mer penger. 3D er ikke egnet for HD-mottakerne, som arbeider forskjellig i forhold til det som skal til for å lage 3D, sier han.

Selv om 3D-satsingen har vist seg vanskelig, vil det gjøres noen eksperimenter i fremtiden.

– I sommer skal det eksperimenteres med 3D i anledning Wimbledon-turneringen i tennis. Da skal turneringen sendes og produseres i 3D, sier Hellgren som også røper at den engelske kanalen Sky er i ferd med å avslutte sin harde satsing på 3D-TV. Sky er den kanalen som har satset mest på 3D i hele Europa.

Skepsis blant kjøperne
– Vi merker at det er litt skepsis blant kjøperne, noe som har med at det er veldig få sendinger å gjøre, sier Jonas Andresen, som er ansatt ved Expert.

Til tross for skepsisen tror Andresen at salget vil øke i fremtiden.

– I starten ville ingen ha HD-TV-er, men nå vil alle ha det. Dessuten vil de fleste ha de beste og nyeste modellene. På de, er det kombinert både 2D og 3D, forklarer han.

Det har kun vært sendt en 3D-sending i Norge. Det var i anledning landskampen i fotball mellom Norge og Kypros. Rundt den tiden, var det stor oppsving i salg av 3D-TV-er, ifølge Andersen, som er litt tilbaketrukken i sin anbefaling av 3D:

– Vi anbefaler bare 3D til de som er interessert i det. Det er kanskje mest for de som spiller mye, noe vi også merker.

Comments

En kommentar to “Fremtiden ser mørk ut for 3D-TV”
  1. Per sier:

    Det er flott og de på 3D film/programm av og til,men kvaliteten på vanlige 2 D sendinger må bli bedre.
    Det er stor forskjell på de beste TV’ene og de beste HD sendinger.Prosusentene må fortsatt ha fokus på og forbedre bildekvaliteten i HD.