Bør endre pensum på sykepleierstudiet

16. februar 2012 17:10 av Ida Kristine Søreng 

På studieplanen til sykepleierstudentene i Stavanger er teoretiske fag vektlagt det første året. Dette kan føre til at studentene ikke føler seg forberedt til praksisperiodene.

– Jeg følte ikke at jeg hadde nok grunnlag til å gå ut i praksis allerede i andre semester. Vi hadde utrolig mye teori i forhold til praktiske fag de første to semestrene, og den teorien vi hadde hjalp meg ikke særlig mye, forteller tredjeårsstudent ved Universitetet i Stavanger,  Cathrine Ellingsæther.

Studentene skal blant annet gjennom Sykepleiens naturvitenskapelige og medisinske grunnlag, Ex. Phil og Grunnleggende sykepleie og yrkesgrunnlaget. Kun et av fem fag er praksisstudier.

– Balansen mellom teori og praksis er god fordelt over studiet som helhet, men jeg er ikke for å ha all teorien på 1,5 år, slik vi har det nå. Det blir intens og mye lesing når alt pensum til et bachelorstudium skal leses på så kort tid.

46 prosent stryk
I januar kom det fram at hele 46 prosent av sykepleierstudentene strøk på eksamen i Grunnleggende sykepleie og yrkesgrunnlaget. Dette kom som et sjokk på både studenter og fagansvarlige.

– Jeg mener og tror at grunnen til dette er at Ex. Phil faget blir lagt for stor vekt på av studentene i forhold til de andre fagene. Det er et vanskelig og svevende fag, og skyggelegger de andre emnene. Ex. Phil har også obligatoriske timer. Det har ikke Grunnleggende sykepleie og yrkesgrunnlaget.

Et viktig fag
Selv om faget er et teoretisk fag mener Ellingsæther at det er et viktig fag som bør legges tidlig i studiet.

– Faget er passende fordi det er nødvendig at lærerne og sensor skal kunne få en forståelse av at du som student har forstått fagstoffet og hva som er mest sentralt og viktig å huske på.

Jobber med forbedring
Kristin Mæland er kontorsjef i Det samfunnsvitenskapelige fakultet, hvor helsefag og sykepleie inngår. Hun forteller at administrasjonen er klar over problemstillingen, og at dette er noe de jobber aktivt med for å forbedre.

– Vi skal ha et stort møte 31. mai, hvor vi skal gå gjennom fagene og forhåpentligvis få til en bedre fordeling. Det er ikke enkelt å fordele praksis og teori når vi har over 200 studenter som skal ut i praksis flere ganger i året. Det går mye tid på å få alt til å klaffe, forklarer hun.

Stengt for kommentarer.