Renta på studielån stuper igjen

3. februar 2012 19:53 av Ida Lothe 

At rentesatsene nå synker ytterligere kan føles som et klask i ansiktet for de 105.000 som bandt renta i oktober.

I oktober i fjor gikk Lånekassen ut med tidenes laveste fastrentesatser, og resultatet ble at mange kastet seg på tilbudet og bandt renta.

– Jeg var veldig usikker i førsten, men da jeg leste så mye om de rekordlave rentene, følte jeg meg nærmest presset til å binde renta, forteller Stina Pettersen.

– Jeg fikk inntrykk av at jeg var dum hvis jeg ikke gjorde det.

Pettersen er bare én av drøyt 105.000 nordmenn som valgte å binde renta i oktober. Nå, etter at Lånekassen den 1. februar gikk ut med enda lavere rentesatser, angrer hun.

– Jeg burde nok ha ventet, men det kunne jo ikke jeg vite, sier Pettersen.

De nye, rekordlave fastrentesatsene ligger på 2,379% for tre års bindingstid, 2,575% for fem år og 3,162% for ti. Lånekassens rentesatser blir fastsatt annenhver måned og baserer seg på utregninger gjort av Finansdepartementet.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre, sier Ole Morten Johansen.

Johansen har ikke bundet renta ennå, og har dermed flytende rente. Den flytende renten fra mars av vil være på 2,967 prosent, altså høyere enn fastrentesatsene. Johansen kvier seg likevel for å slå til på fastrentetilbudet fra Lånekassen.

– Mest sannsynlig kommer jeg til å vente. På grunn av den økonomiske situasjonen i Sør-Europa synes jeg situasjonen er veldig uforutsigbart, og jeg vil ikke binde renta nå i tilfelle den blir enda lavere 1. april, sier Johansen.

Fristen for å søke om fast rente er i denne omgang 12. februar, men om det er et lurt trekk er vanskelig å svare på.

- Vi gir ingen anbefaling til folk, men man kan selv gå inn på nettsidene og se på den faktiske renten, og gjøre opp sin egen mening, sa informasjonsdirektør i Lånekassen, Solbjørg Sørensen, til Aftenposten i oktober – forrige gang rentesatsene var rekordlave.

Lånekassens hjemmeside: lanekassen.no

Stengt for kommentarer.