Foreldre avviser spedbarnsturisme

5. februar 2012 12:00 av Matilde Uggerud 

Norske foreldre har lite til overs for forfatter Nils Carl Aspenberg som oppfordrer til lengre utenlandsreiser med småbarn.

– Jeg mener den første tiden i babyens liv skal brukes til å bli kjent med barnet. Den tiden skal man bruke på å skape trygge og rolige omgivelser, og etter hvert innarbeide rutiner. Jeg mener at hvis man drar jorden rundt med barnet, vil disse tingene som jeg synes er viktige, falle bort, forteller småbarnsmor Camilla Lilleby.

Aspenberg ga i fjor ut boken ”baby om bord –jorden rundt på 67 dager”. Boken forteller om Aspenbergs private familieferie med kone og spedbarn. Familien reiste innom land som Taiwan, Filippinene, Fiji, USA og Island.

– Det er fullt mulig å reise med små barn. De største begrensningene finnes sannsynligvis inne i foreldrenes hoder, sier Aspenberg til Akersposten.

Uenig
Lilleby legger til at dersom man velger å begi seg ut på en slik reise, vil man se og oppleve ting som gjør at fokuset blir flyttet vekk fra barnet. Hun synes i tillegg det er unødvendig å utsette barn for mer sykdomsfare enn nødvendig.

– Når jeg tenker på den lange reisen den babyen måtte gjennomgå, tenker jeg bare skrekk og gru, forteller Lilleby.

Helsesøster Hilde Vedeler arbeider daglig med småbarn på helsestasjon. Hun understreker at det å ta med seg babyer på lengre utenlandsopphold innebærer at foreldre må ta visse forhåndsregler.

– Jeg vil anbefale at man venter til barnet er minst et halvt år før man reiser. Som foreldre må man ha gjort hjemmeleksene og forberedt seg på slike turer. Noen av de viktigste tingene man må tenke på, når man reiser med babyer, er vaksinering og amming.

Tobarnsmoren Malene Alice Seljestad ville heller aldri drømt om å ta med seg sine babyer på lange reiser. Hun mener det ligger store deler egoisme bak planleggingen av slike turer.

– Jeg mener det er foreldre som får noe ut av slike turer, ikke barna. Det høres ut som en veldig stressende ting å gjøre, med tanke på at det er så mye å huske på når det gjelder babyer. Spedbarn har for eksempel veldig ømfintlig hud og tåler jo ikke varme så godt. Jeg tror ikke jeg hadde klart å slappe av! Jeg hadde nok løpt rundt for å forsikre meg om at barnet hadde det bra, med nok væske og slike ting. Jeg tror det bare er foreldre som får noe ut av slike turer, så det hele virker ganske egoistisk, forteller Seljestad.

Stengt for kommentarer.