Bilbelte påbudt også for drosjesjåfører

12. februar 2009 0:23 av Bjørnhild Vigerust 

Tidligere var drosjesjåfører fritatt fra å bruke bilbelte på jobb. Fra og med 1.november 2008 måtte også de pent spenne på seg bilbeltet, noe ikke alle var like fornøyde med.

Etter ønske og initiativ fra Norges Taxiforbund selv, vedtok Samferdselsdepartementet i fjor at også drosjesjåfører skulle bli omfattet av det generelle kravet om bruk av bilbelte. Tidligere har drosjesjåfører i Norge vært unntatt fra dette påbudet, men fra 1. november 2008 trådte det nye vedtaket i kraft. Norges Taxiforbund sier på sine nettsider at de er svært fornøyde ved vedtaket.

Vil regulere selv
Da jeg i fjor, før påbudet trådte i kraft, snakket med Audun, drosjesjåfør i TrønderTaxi i Trondheim, fortalte han at han hadde litt delte meninger om påbudet som skulle komme.
- Vi kjører en del småturer fram og tilbake i byen, og må ofte ut og inn av bilen for å hjelpe passasjerer. Egentlig hadde det vært best å kunne få regulere selv når man mente bilbelte var nødvendig.
Audun fortalte videre at han så på vedtaket som en smule unødvendig, og at også de eldre drosjesjåførene kunne komme til å protestere litt.
- Selv er jeg ganske ny i jobben, men de som har kjørt taxi en stund er vant til å ikke måtte bruke bilbelte på jobb, så det er nok sterke meninger der ja.

FØLGER PÅBUDET:

FØLGER PÅBUDET: Drosjesjåfør Jan-Egil Mogstad passer på å spenne bilbeltet på jobb.

Kopler ut bilbeltesensorer
Auduns kollega i TrønderTaxi, Jan-Egils Mogstad, forteller i dag, snaue tre og en halv måned etter påbudet trådte i kraft, at han er stort sett fornøyd, og at det har fungert greit. Reaksjonene hos resten av Mogstads kollegaer har imidlertid vært litt ymse, sier han.
- Noen går faktisk så langt som å kople ut de elektroniske sensorene som registrerer om bilbeltet er festet.
Selv brukte han stort sett bilbelte på jobb også før påbudet kom, så det var ingen problemer å følge det, meddeler han videre.
- Det er jo viktig å være trygg, så det er helt all-right.
Mogstad sier videre at det faktisk er vanskeligere å få kundene til å ta på seg bilbelte enn å huske å ta det på seg selv. Når han forteller sine passasjerer at de må betale en eventuell bot selv, blir de imidlertid bekymret. Audun fortalte også at han er påpasselig med å informere passasjerer om å bruke bilbelte i taxien.
- Selvsagt vil jeg at folk skal bruke bilbelte, og jeg bruker det selv, nesten hele tiden. Som sagt er det småturene i byen som  er unntaket. Jeg ber også alltid passasjerene mine om å ta på bilbelte. Spesielt barn, siden de er mitt ansvar.

Stengt for kommentarer.