Kjemper for øl til klokken 03.00

3. februar 2012 15:37 av Matilde Uggerud 

Alkoholservering og vold henger sammen, mente Oslos studenter da de møtte til debatt på Chateau Neuf forleden.

– Jeg synes det er helt forjævlig om de må stenge klokken ett. Folk burde få være ute så lenge de vil, sånn at ikke alle må hjem samtidig. Problemene flyttes jo bare frem to timer. Vi kommer til å oppleve akkurat de samme tingene, nemlig at folk bråker i mat- eller drosjekø, forteller studenten Espen Nedrebø.

Nedrebø er en av mange oppgitte studenter som vil engasjere seg i denne kampen. Hovedspørsmålet denne kvelden ble hvorvidt vi burde ta tak i volden som et ordensproblem, fremfor å diskutere skjenketider på et nasjonalt plan.

Tilstede under debatten var politikere, forskere og representanter fra utelivet. Erik Lunde fra KrF, Sveinung Rotevatn fra unge venstre og Paal Mangerud fra utestedet BLÅ var på plass for å diskutere med hverandre og de fremmøtte. Denne uken hadde nemlig arrangementansvarlige Emma Tollersrud og Inga H. Ingulfsen valgt å gjøre debatten litt annerledes. Alle bordene i salen ble nummerert slik at spørsmål fra publikum ble tatt opp fortløpende. Et stort antall ølflasker, både hos panel og tilskuere, vitner om stort engasjement.

Mange meninger
Til tross for mange ulike meninger, har alle politikerne og deltakerne samme mål. Nemlig at de ønsker en solidarisk, omsorgsfull alkoholpolitikk. Daglig leder ved det populære utestedet BLÅ, Paal Mangerud, er klar i sin sak.

–Vi har god kontroll inne på BLÅ. Jeg mener et av problemene er at politiet er i mindretall ute i Oslos gater. Det er jo der problemene starter. Mindreårige som ikke kommer inn på utesteder og velger å vanke rundt i gatene. Eller mennesker som er for beruset til å få servering. Men det skal ganske mye til før du blir nektet servering her i landet altså. Så lenge du greier å holde deg på beina, får du servert øl, forteller Mangerud.

Bytter arena
Alle politikerne er enige om at det er viktig for kulturlivet at utelivsbransjen holder åpent. Det er ingen menneskerett å gå på byen, men la oss innse det: folk liker det! fastslår politikerne.

Et annet problem som oppstår dersom skjenketiden blir innsnevret, er at folk flytter drikkingen fra den offentlige til den private arena.

–Det må da være bedre at bråk skjer der hvor politiet er, fremfor at slåsskamper og voldtekter skjer hjemme på private nachspiel, forteller Paal Mangerud.

–Når det er så mange userøse bedrifter i Oslo, så er konsekvensene av den ene timen at beina blir slått vekk under oss resten. Vi må innse at det er stor forskjell på Oslo og Alta, sier Mangerud.

Stengt for kommentarer.