Håper på totalforbud

11. februar 2009 23:20 av Jesper 

Fra og med i fjor ble det forbudt med kjøp, salg og bruk av pinneraketter. Får brannvesenet det som de vil, vil det være totalforbud mot fyrverkeri innen få år.

Det kan branningeniør ved Trøndelag brann- og redningstjeneste, Arild Hermansen, fortelle. I fjor ble det på landsbasis registrert 154 personskader og 58 branner og branntilløp. På spørsmål om hva som må til for å stoppe de unødvendige skadene, er Hermansen klar i sin tale.- Totalforbud. Det er det eneste som vil hjelpe.

Han forteller erfaringsmessig at de som brannmenn får sett 2-3 minutter med fyrverkeri før de første meldingene kommer inn. Deretter blir det kjøring hele natten.

- Nå som det er blitt strengere regler, tror du folk vil dra over grensen for å handle fyrverkeri?

- Nei, det tror jeg ikke. Kanskje vil de som bor nært grensen handle i Sverige, men jeg tror ikke det vil være noe stort problem.

Han advarer folk mot å bryte reglene. Det vil føre til politianmeldelse.

- Det vil i stedet bli offentlig organisert oppskytning fra Festningen som erstatning, sier Hermansen.

Folk er positive

Statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at 70 % av de spurte i en undersøkelse mener at det bør innføres større begrensninger på privatpersoners bruk av fyrverkeri. 53 % mener at det bør bli enda større begrensninger enn forbud mot raketter. På spørsmål om totalforbud er derimot kun 40 % for, mens 45 % er imot.

Men ikke alle er enige…

Folket i Trondheims gater har mangt å si om fyrverkeribestemmelsene. De virker å være delt i spørsmålet, men noen er sterkt imot forbudet. I fjor ble det forbudt med kjøp, salg og bruk av pinneraketter, og brannvesenet håper på totalforbud innen få år. Hva tenker du om det?

Rune (32) – Idioti. Skal man forby alt som er farlig kan man jo starte med å forby bilkjøring og så kan vi gå videre og videre. Om det burde blitt gjort noe skulle det vært å ha langt strengere straff til dem som måtte skade andre eller eiendom pga sin atferd med fyrverkeri.

Kristin (22) – Jeg er delt i synet. Jeg elsker fyrverkeri og har gjort det siden jeg var liten, og syns det er trist at man ikke kan skyte opp selv lenger. Ser likevel argumentet, og håper det kan føre til noen ordentlig gode fyrverkeriarrangement.

Andreas (25) – Jeg synes kraftige begrensninger på fyrverkeri er helt greit. Mange vil kalle det reguleringskåthet, men mengden av aktiviteter man kan foreta seg her i verden utgjør faktisk et kontinuum. Et sted må grensen gå, og jeg synes det er helt greit at den trekkes på en slik måte at Ola Nordmann ikke får drive med det uten kurs og lisens. Når noe så unødvendig som fyrverkeri forårsaker så mye som en eneste skade eller brann er det for mye. Profesjonelt fyrverkeri er mye penere også.

Ole Magnus (16) – Da må vi jo nesten forby alt om man skal forby fyrverkeri. Det er veldig få som faktisk blir skadet av fyrverkeri. Et forbud vil ødelegge gleden for min del, selv om jeg ikke kommer til å følge disse reglene.

Aleksander (21) – Tåpelig. Helt idiotisk. Som å kreve at folket skal inn til byen for å se på juletreet fordi i løpet av jula velter 5 av alle juletrær landet rundt.

Stengt for kommentarer.