Tom Martinsens bilder lever videre

1. februar 2012 20:28 av Jenny Mina Rødahl 

Vakre landskapsbilder, amerikanske cabrioleter rullende nedover den amerikanske kysten og klassiske reportasjebilder blåst opp. Dette er det som treffer øyet på utstillingen til fotograf Tom Martinsen i Oslo.

Respekt for objektet

– Tom var lite opptatt av å bare knipse ulike bilder her og der, han tenkte seg alltid om før han tok bilde. En gang han og et par kamerater var i Amerika på roadtrip kjørte de forbi en del områder der elendigheter og fattigdom var tydelige. Da hans reisefølge mente Tom skulle ta bilde av det, svarte han tilbake at det fikk noen andre ta seg av. Han ville heller konsentrere seg om det han selv ville formidle, ikke ta bilde bare for å gjøre det, sier kone Gry Martinsen.

Utstillingen fant sted på Fotografienes Hus i Oslo fra 6. – 29. januar.

Tilstede var venner og bekjente av Tom Martinsen som fikk høre på Gry Martinsen som fortalte om hvem den ekte Tom var og hva slags uttrykk han forsøkte å formidle ved de forskjellige bildene. Boken Fotografier ble utgitt for noen måneder siden av Font Forlag, og inneholder hans beste verk og flotte ord fra bekjentskaper som en slags hyllest til Tom.

På utstillingen hans i Fotografiets Hus var det tre hovedtemaer. Portretter, natur og reportasje.

– Disse områdene var det Tom interesserte seg mest for. Naturbildene tok han for det meste i miljøet rundt landstedet hans på Tjøme. Der fant han glattskurte steiner og små tjern med siv i kystlandskapet. Disse naturbildene er preget av ro og spenner over alt fra små detaljer i vannkanten til store naturscener fra Verdens Ende, forteller venn og fotograf Pål Rødahl.

Formidlet det alvorlige og realistiske

Som pressefotograf fotograferte han mange kjente personligheter. Noen av disse, blant annet Bob Dylan i sitt rette element, får man se på galleriveggene. Galleriet viser også en del bilder fra reportasjereiser Tom gjorde for Dagbladet. Det er særlig bildene fra sultkatastrofer i Afrika som gjør inntrykk.

Han foretok også en del reiser alene i USA hvor han kjørte bil fra kyst til kyst. Disse bildene er svært personlige og man kan tydelig fornemme hans nærvær i bildene.

– Som person var Tom Martinsen et svært godt likt menneske som hadde stor appetitt og nysgjerrighet på livet, avslutter Rødahl.

Gry Martinsen forteller om Tom Martinsen. Foto: Jenny Mina Rødahl.

Stengt for kommentarer.