Sorgenfri – bare for de utvalgte?

11. februar 2009 20:07 av Stian Hansen 

Foto: khogheem

Foto: khogheem

Sorgenfri er ment å gi arbeid til de i Trondheim som sliter med å tjene ærlige penger på andre måter, men ikke alle interesserte får selge.

De østeuropeiske tiggerne som herjer gatene i Trondheim, er lite populære. Ordfører Rita Ottervik (Ap) vil fjerne dem fra kommunal eiendom, samtidig som hun stiller seg bak tiltak som hjelper byens egne rusmisbrukere og tiggere.

- Vi synes det er ekstra ille at når vi, som kommune, gjør en god jobb for å hjelpe byens egne innbyggere, i perioder blir oversvømt av utenlandske tiggere, sier hun.

Dag Rønning, redaktør for Sorgenfri, kaller ikke den redaksjonelle policyen om å  ikke la utlendinger selge bladet for diskriminering:

- Vi har noen regler for hvem som skal få selge bladet. Du må ha norsk statsborgerskap, tilhørighet til Trondheim, ha eller ha hatt problemer med rusmisbruk, og kunne snakke godt nok norsk til å redegjøre for bladets innhold. Dette er et sosialt eksperiment, og vi kan ikke løse alle verdensproblemer. Vi hadde en østeuropeisk selger, men han solgte bladene videre og beholdt mellomlegget, og det er ikke slik vi vil at Sorgenfri skal drives.

Han referer til østeuropeerne som økonomiske flyktninger, og sier han forstår de godt, situasjonen i hjemlandene deres tatt i betraktning. Han påpeker videre at det er mange av utenlandsk opprinnelse som selger bladet, men at disse nå har norske personnummer og snakker godt norsk.

Audun Bekken, en Sorgenfriselger vi snakket med, er glad for at utlendinger som kommer for å tigge, ikke får selge gatemagasinet. Han patter på en røyk mens han forteller om forholdet han har til Sorgenfri, bladet han hevder han var med på å starte opp. For ham er det de narkomanes eget blad. Det er er de som har startet det, og da er det de som skal få selge det, sier han. For ham har det ikke noe med nasjonalitet å gjøre, men han vil holde Sorgenfri innenfor den gruppen bladet ble utformet av og for.

- De kan jo starte sitt eget blad, og selge det, foreslår han.

Stengt for kommentarer.