Ønsker stopp av populært barbiedop

11. februar 2009 16:21 av Mona Jønvik 

Stoffet Melanotan, som skal gjøre deg brun, slank og øke sexlysten på 1-2-3,  er et ulovlig stoff i de fleste land. Legemiddelverket rapporterer om farlige bivirkninger, og ønsker å stoppe importen av middelet.

- Eneste mulighet for å stanse dette, er å sjekke pakkene nøyere i tollen. Det er imidlertid ikke mulig å ha kontroll over alt som kommer inn i landet, og å få bukt med problemet vil derfor være vanskelig, meddeler direktør i legemiddelverket Gro Ramsten Wessenberg.

Dette er et middel som ikke er godkjent av legemiddelmyndighetene, og det blir stadig rapportert om flere bivirkninger av produktet. Bivirkningene som har blitt bekreftet er mørke flekker i huden, unormal brunfarge og infeksjon i huden.  Legemiddelverket ønsker at importen av dette stoffet derfor må stanses.

Retur
Det er i tollen i Oslo og Akershus hvor beslagene blir gjort. Det har også blitt gjort flere beslag av stoffet Melanotan, og stoffet har vært i omløp i Norge i flere år.

- Stoffet har nok vært i landet i 6-7 år, og vi får støtt og stadig inn pakker som inneholder dette stoffet, sier kontorsjef ved tollkontoret på Alnabru, John Asplund.

Han forteller at når de får inn slike pakker returneres de til avsender, og hvis det ikke er noen avsender på pakken destrueres den. Mottaker av pakken får ikke noen varsling om at pakken er blitt tatt hånd om, og vil heller ikke bli politianmeldt.

- Det vil ikke få noen andre konsekvenser for mottaker enn at han eller hun ikke får pakken. Jeg mener imidlertid at folk ikke bør bestille dette stoffet, fordi det er et ulovlig legemiddel og kan være farlig, sier Asplund.

Uprofesjonelt
dsc_02602Det forekommer hyppige diskusjoner om temaet barbiedop på blogger rundt omkring i Norges land. Lars Tangen (15) forteller i sin blogg om da han og venninnen ble beskyldt for å ha brukt stoffet. Dette er en sak som har fått omtale i lokalavisen i Molde.

- Rektor gikk til lokalavisa og sa at det var noen mistenkelig brune elever på skolen, vi skjønte med en gang at det var meg og min venninne det var snakk om, påpeker 15-åringen.

Tangen hevder at de ikke bruker stoffet, og mener lokalavisa i Molde er blant de mest useriøse avisene i Norge når de gidder å skrive den slags. Han sier han ikke har noen formening om folk som bruker dette stoffet, og at det har florert i Molde i mange år. Det er først nå at det har fått den omtalen hevder han.

- Bivirkningene er ikke særlig fine, men noen kan få en herlig brunfarge av det, sier Tangen.

Redsel og kvalme
Caroline Strømseng (23) er en av de mange som har prøvd dette stoffet. Som flere var hun nysgjerrig, og sier det fristet å bli brun fort. Caroline og en venninne prøvde stoffet, da de hørte om dette i media. Hun forteller åpenhjertet om nettstedet europatan.eu, og hvor lett det er å få tak i stoffet.

- Det er ikke noe problem å skaffe seg Melanotan, man bare går inn på nettstedet europatan.eu, og bestiller produktet. De skriver imidlertid ikke avsender på produktet, og skjuler ofte produktet i en innpakning som ikke skaper interesse hos tollerne, sier Strømseng.

Caroline forteller om en sterk kvalme første gang hun prøvde produktet. Hun var også litt nervøs for å stikke sprøyten i huden, i frykt for å sette den feil.

- Det er ikke noen klar beskrivelse på akkurat hvor man skal stikke sprøyten, og hvilke konsekvenser det kan ha om du stikker feil. Det er litt skremmende, meddeler hun.

Tross kvalme og redsel for å sette sprøyten feil, er det ikke umulig at 23-åringen prøver det igjen.

- Jeg så at det var effektivt, og litt kvalme tåler jeg. Men jeg har hørt om alle bivirkningene, så jeg er fortsatt i tenkeboksen om jeg kommer til å prøve det igjen. Jeg håper og tror at det går bra, avslutter den smilende jenta.

Melanotan er altså å finne på markedet, og mange bruker det. Mange trosser faresignalene, og tenker seg ikke om. Men husk at når noe høres for godt ut til å være sant, ja så er det som regel det.

Stengt for kommentarer.