Representerer Norge i Roma

1. februar 2012 15:04 av Ann Kristin Andreassen 

For Stephen Grindhaug har det ikke alltid vært like lett å være åpen om legningen sin. Nå skal han til Roma for å representere Norge i den europeiske finalen av «Mr. Gay».

– Det å vinne Mr. Gay Norway var veldig spesielt for meg fordi jeg aldri har vært inne i det homofile miljøet. Jeg valgte å ta avstand fra det fordi jeg kommer fra et sted hvor homofili ikke er så kjent. Men det å få tittelen betyr at jeg kan få muligheten til å hjelpe andre folk og være et forbilde for andre homofile, forteller han.

I desember i fjor kunne han juble høyt over å ha vunnet den norske finalen. Nå i år venter en litt hardere finale i Roma.

– Det blir som å ta hele Mr. Gay Norway på nytt, bare at alt er større. Det blir også mer fokus på kropp enn i den norske finalen. Jeg må nok begynne å trene litt, men jeg er fornøyd med meg selv og vil stille opp mest mulig naturlig, sier han.

Hvordan finalen foregår er han usikker på, men det ryktes om speedotruser.

– Jeg har sett litt bilder fra tidligere finaler hvor det har vært tema «swimsuit». Dette slapp vi heldigvis i den norske finalen, og jeg kommer nok til å grue meg når den tid kommer, forteller han lattermildt.

Stephen bruker bloggen sin flittig til å dele meningene sine. Foto: Ann Kristin Andreassen

Annerledes enn andre
Da Stephen ble eldre forstod han mer hva legning var. Han fant ut at det gikk an å like andre enn det motsatte kjønn og forstod tidlig at han var annerledes. 15 år gammel stod han frem som åpen homofil.

– Det har ikke vært lett, og det har vært en del mobbing. Folk har kommet med skjellsord, og jeg har vært utsatt for nettmobbing på bloggen min. Det var en som skrev at jeg bare kunne dø og at jeg hadde ingenting å gjøre her, forteller han.

Da han bestemte seg for å flytte til storbyen, ble alt mye lettere.

Hvorfor det er lettere å være homofil i en storby har Morten Rudå, arrangør for Mr. Gay Norway, klare meninger om.

– Det er aldri lett å stå fram i en liten by eller tettsted hvor alle kjenner hverandre. Da blir man sett på og snakket om, og det er ikke alltid i hyggelige ordelag. Jeg tror at når man flytter til en større by så opplever man at ingen bryr seg om hva slags legning man har. Man får være mer i fred og på den måten utvikle seg sakte, men sikkert uten at alle viser til ens legning hele tiden, forteller han.

Stor påvirkningskraft
Det er mye som må gjøres for at folk skal ha et bedre og åpnere forhold til homofili.

– Skolen og media, som TV og musikkbransjen, har en stor jobb å gjøre her. MTV har for tiden en kampanje gående som handler om at det er helt OK å være homofil. Slike tiltak må nok til, og det er egentlig litt merkelig nå som vi har kommet til 2012. Åpenhet rundt emnet er selve nøkkelordet her, sier Morten.

Morten Rudå startet som konferansier for showet, men ble så fascinert av konseptet at han etterhvert ba om å bli arrangør.

– Tidlig innså jeg at unge, norske homser som oftest ikke har noen rollemodeller som også er homser. En vanlig norsk gutt som blir Mr. Gay Norway har sjansen til å påvirke sitt nærmiljø, for ikke å si hele Norge. Dette har tidligere vinnere vist, forteller Morten.

Vinneren fra 2004 var Norges første åpne muslim, og han hjalp folk med innvandrerbakgrunn i det stille ved å fortelle sin egen historie.

– Jeg blir som arrangør både rørt og stolt over slike historier, og det beviser at homokampen på ingen måte er over, sier han.

Morten Rudå er arrangør for Mr. Gay Norway. Foto: Beate Tezca

Det å vinne en «Mr. Gay»-konkurranse og få seg en tittel kan bety mye for deltagerne. Men Morten tror ikke at det nødvendigvis er så viktig.

– Jeg opplever at vinneren kan bruke tittelen til akkurat det han vil. Det er en ypperlig sjanse og mulighet til å få fokus rundt en sak man brenner for. Det kan åpne dører slik at folk og medier lytter til det man har å si. Radio og TV-opptredener kan virke positivt for andre unge homser som sliter med å komme ut av skapet. Det kan være så enkelt som å si: tør Stephen å stå frem, så kan jeg også.

Les mer om Stephens vei til Roma på bloggen hans.

Comments

En kommentar to “Representerer Norge i Roma”

Kommentarlinker

Se hva andre skriver om denne artikkelen...
  1. [...] For godt og vell en uke siden ble jeg intervjuet av en veninne som studerer journalistikk ved NKF. Intervjuet var i forbindelse med en skole-oppgave, og endte i tillegg på NKFs intranett – Norgesnytt.. Nedenfor kan dere se deler av intervjuet, men hvis dere er interessert i å lese hele saken må dere klikke dere inn HER :) [...]