Ruser seg på latter

1. februar 2012 14:33 av Henriette G. Ågren 

Skolerevy ga mersmak for Olav Svarstad Haugland. Nå er han i ferd med å etablere seg som stand-up komiker.

– Jeg hadde lenge snakket om at jeg ville teste ut stand-up, og etter mye mas fra venner og kjente prøvde jeg meg for første gang på scenen på Solborg folkehøgskole.

Det er godt og vel tre år siden han debuterte foran venner og medstudenter i Stavanger. De siste to årene har Haugland kombinert studier og stand-up, og han er svært aktiv på scener rundt om i landet.

– Det blir spesielt mange opptredener i Bergen ettersom det er her jeg bor og studerer. Likevel prøver jeg å få til tre turer til andre byer hvert halvår. Det er viktig å gjøre jobber for ikke å bli glemt, i tillegg handler det om utvikling av vitser og forestillinger.

Haugland forteller at stand-up kan være svært tidkrevende. Det kan fort gå flere måneder fra en vits dukker opp i hodet til den havner på papiret og er ferdig utformet.

Foto: Thomas Anthun Nielsen

– Jeg tenker på vitser og morsomheter hele tiden, deretter noterer jeg og omformulerer gang på gang. Men vitsene formes gjerne ikke ferdig før jeg står på scenen. Jeg er ganske impulsiv, og jobber på en veldig annerledes måte enn mange andre komikere. Dessuten har jeg ingen disiplin for korrekt formulering, noe som fører til at vitsene mine får større spillerom.

Selvironi er nøkkelen
Som stand-up komiker må en tåle mye. Det er mange som ikke liker det en leverer, og Haugland mener at det er viktig å ha selvironi i bransjen.

– Det er ekstremt kleint når ingen ler av vitsene dine. Selv pleier jeg å se på slike episoder som en kunstopplevelse, dessuten er det veldig morsomt etterpå. Jeg kan se tilbake og le godt av meg selv etter slike bommerter.

Ifølge Haugland er det også noen byer som rett og slett ler mer enn andre. Ålesund er favoritten.

– Sunnmøringer ler av alt. Det er fantastisk å stå på en scene i den byen, etterpå har du en følelse av å ha levert en knallbra forestilling. Det å få folk til å le gir meg et slags rush. Jeg tror det kan sammenlignes med å hoppe i fallskjerm, uten at jeg kan si det sikkert.

Haugland er avslappet til fremtiden. Det blir flere og flere jobber, men foreløpig er det studiene som tar det meste av tiden hans. I tillegg har han fått en rolle i en teaterforestilling ved Studentteateret i Bergen.

– Det er gøy å stå på scenen i andre sammenhenger også, og nå om dagen holder jeg meg opptatt med oppsetningen til Måken av Anton Tjekov. Samtidig bruker jeg mye tid på bachelorstudiet mitt i retorikk. Jeg er heldig som har mulighet til å prøve ut mye av det vi lærer i praksis, sier han.

Annerledes kulturopplevelse
Erik Sandvik er student, og stor tilhenger av stand-up. Han tar seg gjerne råd til å se omkring fem show i året.

–  Det er mange morsomme folk der ute. Olav Svarstad Haugland er et godt eksempel. Han har en original vinkel på forestillingene sine, i tillegg spiller han ukulele og synger, noe som gir ham litt større spillerom på scenen enn mange andre. Dessuten vitser han ikke bare om damer og sex.

Han mener at kvaliteten på humor i Norge er høy, men synes billettprisene kan være relativt stive for en fattig student.

–  Jeg synes kombinasjonen billett og øl kan bli veldig dyrt til tider, derfor velger jeg som regel å gå på stand-up når det er nye komikere på scenen. Det blir sjelden til at jeg ser samme type forestilling to ganger.

– Det er en veldig hyggelig underholdningsopplevelse, og det er mer sosialt enn for eksempel kino. Jeg har inntrykk av at det er mange studenter og unge som interesserer seg for stand-up, og som gladelig betaler for å se både kjente og ukjente ansikter på scenen, avslutter Sandvik.

Stengt for kommentarer.