Skaper ti nye improvisasjonsteatre

1. februar 2012 16:24 av Mie Andersen 

Det Andre Teatret vil lage miljø for ti nye improvisasjonsteatre i Norge, og håper på at fire av dem overlever.

– Vi håper at det vil skape en sterkere faglig forståelse innenfor improvisasjonsteater, og øke impromiljøet, sier Nils Petter Mørland, som er teatersjef for Det Andre Teatret.

Det har vært en stor etterspørsel etter kurs i improvisasjon i hele landet. Mørland skjønner etterspørselen, og mener at alle kan ha nytte av improvisasjonsteater. Både for å få en trygghet foran folk, men også for å bli mer bevisst på kommunikasjon.

–Improvisasjonsteater har hovedrollen i teaterhistorien, hvor det teaterstykket som er skrevet kun har en birolle. I tillegg er improvisasjonsteater morsomt og underholdende. Det er et veldig viktig prosjekt for oss. Vi som er improvisatører drives av inspirasjon, og vi vil gjerne dele den med andre, forteller Mørland.

Avhengig av støtte
Ti personer fra Teater Liksom skal holde hvert sitt kurs i ti forskjellige regioner. Prosjektet starter i februar og mars. Undervisningen består av tre helger i nærmiljøet, seks dagers kurs i Oslo og oppfølgning av kursholderne.

– Kursholderne blir en slags mentor for distriktet. Så det vil bli en oppfølgning blant annet via telefon og nettet. Tanken er at oppfølgningen ihvertfall skal vare ut året, men det er ikke bestemt, sier Mørland.

Bilde tatt fra improteater.no

– Uka i Oslo vil være for dem som vil fordype seg i improvisasjonsteater. For ildsjelene som vil ta ansvar for å bygge det lokale impromiljøet videre.

Nils Petter Mørland poengterer at prosjektet er ønsket, men at den store responsen fra lokalmiljøene har vært større enn han hadde forventet. Det er et pilotprosjekt som er avhengig av god støtte. Målsetningen er at de kan drive med prosjektet lang tid fremover, men Mørland er også realistisk.

– Jeg vet jo godt at improvisasjonsteater ikke er for alle. Noen vil nok falle fra. Det jeg forventer av prosjektet er at vi skal få tre eller fire dyktige og sterke impromiljøer i Norge, som ikke var der før prosjektet.

Ønsker et impromiljø i Grimstad
Therese Hagen ble godt kjent med impromiljøet i Trondheim, men da hun kom til Grimstad oppdaget hun at miljøet manglet. Hun synes derfor at prosjektet ”Teater Liksom, Impro og Norge” er et kjempetiltak.

– Grimstad har søkt om å få kurs i improvisasjonsteater, men det er mange om beinet. Det hadde jo selvfølgelig vært en kjempemulighet, så vi får se om vi blir en av de heldige, sier Hagen.

Hagen dannet sin egen improgruppe Grimpro, som kom på fjerdeplass i NM 2011. Grimpro har prøvd å spre budskapet om improvisasjonsteater, ved å ha arrangert kurser og forestillinger.

– Det er bare en hobby. Jeg har prøvd litt med barn mellom 10-13 år. På kursene har vi lekt mye. Barna blir fortalt at det er bra å gjøre feil, og at det ikke finnes noe rett eller galt. Det har gitt dem en fin opplevelse av improvisasjonsteater, forteller Hagen.

Til dags dato finnes det ikke et impromiljø i Grimstad. Hvis Hagen hadde hatt muligheten for å jobbe aktivt med å utvikle impromiljøet i Grimstad, ville hun ha gjort det.

– Improvisasjonsteater er kjempeartig og impulsivt. Det at publikum er med til å bestemme gir et kick, og det er befriende. Det er som om jeg driver med en liten ekstremsport, sier Hagen.

Noe alternativt
Selv om impromiljøet ikke er tilgjengelig for alle så har det vokst. På Litteraturhuset i Oslo går det jevnlige forestillinger med gruppen TeatersportOslo. Gruppen består av Harald Eia, Helen Vikstvedt og Thorbjørn Harr. Siste forestilling var den 21. januar, hvor Henriette Døhlie satt i salen og lo med.

– Jeg kommer for å se på TeatersportOslo fordi det har blitt en tradisjon. Jeg drar hit for å gjøre noe alternativt på en lørdag. Jeg vil gjøre noe annerledes før jeg drar ut, enn å dra på et standard vors som alle andre unge gjør. Teatersport er morsomt på sin egen måte, og det er unikt, sier Døhlie.

– Det eneste negative med dette showet er at de har det samme konsept. Det er alltid morsomt når de gjør noe helt nytt, noe de gjorde i dag. Teatersport er interessant og morsomt fordi det er en mix av stand up og teater. Det at det er kjendiskomikere som spiller gjør også at det blir gøy. Det blir nært når man ser dem i live og ikke på TV.

Stengt for kommentarer.