Spiller seg frem til mesterskap

1. februar 2012 15:05 av Tiril Sveum 

På Union i Drammen skal flere ungdommer samle seg for å spille seg frem til et godt resultat i mesterskapet.

– Det å stå på en scene og formidle et budskap gjennom musikk er noe man senere får nytte av, enten som musiker eller kanskje foredragsholder, sier Wenche Nilssen, lærer ved kulturskolen i Drammen.

Nilssen har hatt elever opp gjennom årene som har vært med på Buskerudmesterskapet og legger vekt på at det er elevens egen utvikling som er viktig i prosessen når de øver seg frem mot konkurransen. Det som er viktig er dommerkommentarene, og ikke plasseringen.

– Min erfaring med dommerne er at de er flinke til å fokusere på det som er positivt og komme med konstruktiv kritikk. I noen tilfeller er dommernes kommentarer kjent fra før, og dette er noe vi kanskje allerede jobber med. For elevene blir det ofte en ekstra vekker når de før høre de samme tingene fra flere personer, og får dermed inspirasjon til å bli enda bedre, sier Nilssen.

Danner bilder til musikken
I tillegg syntes Nilssen at det å på konstruktiv kritikk og råd fra dommerne kan bidra til at eleven utvikler seg både som musikant og menneske. Å kunne ta inn over seg og jobbe med kritikken er en viktig egenskap som er viktig å ha med seg videre i livet.

– Når man jobber så grundig, som vi gjør, med et stykke som skal framføres kommer vi dypere inn i stoffet vi jobber med. Eleven lytter kanskje på innspillinger, blir godt kjent med pianostemmen, danner seg et bilde av stykket og finner en musikalsk mening med det, fortsetter Nilssen.

Hun forteller videre at det absolutt viktigste for musikanten er å stille godt forberedt. Musikken skal fortelle en historie på en spennende måte for publikum. Det holder ikke å starte øvingen 14 dager før, man skal føle seg trygg på at man kan tingene sine og musikken en skal leve seg inn i.

– Jo mer man spiller, jo større forståelse. Dette har også med modenhet hos eleven å gjøre. Et stikkord her er mengdetrening. Det å spille konserter og jobbe seg grundig inn i mange slags stykker, gjør at man blir mer rutinert etterhvert, avslutter Nilssen.

Buskerudmesterskapet i ettertid
– For meg var det en positiv opplevelse i den grad av at jeg øvde mye mer enn vanlig, forteller hornist Fredrikke Vesthaug, som var deltager i fjorårets mesterskap.

For henne ble den positive opplevelsen til negativ da hun fikk enormt mye nerver og følte et press som gjorde at hun ikke klarte å spille på sitt beste og kunne vise hva hun var god for.

– Jeg har tatt med meg mye kunnskap om hvordan jeg neste gang kan håndtere en slik situasjon med mye nerver og press, sier Vesthaug.

I forkant av mesterskapet forberedte hornisten seg masse. Hun spilte mer enn vanlig og var skjerpet da hun øvde. Den unge musikanten tok med seg noen triks fra mesterskapet videre.

Fra konkurranser til konserter
– Jeg klarte å ta med meg det jeg vanligvis gjorde før en konkurranse til før en konsert. Det medførte at jeg har blitt en mye bedre musiker etter jeg sluttet å konkurrere. Nedturene er langt ifra like store siden jeg aldri føler press før konserter, samt at det er en helt annen stemning rundt det, sier Vesthaug.

Grunnen til at talentet fra Drammen ikke har meldt seg på i år er fordi hun føler hun aldri får prestert hva hun er god for i en slik situasjon. Derfor har hun satset mer på konserter.

– Det tar alltid lang tid å bygge opp selvtilliten etter en slik konkurranse om du forlater den med en dårlig følelse og et dårlig resultat. Siden det skal være gøy å spille, spiller jeg mange konserter fremfor å delta i alt av konkurranser. Jeg syntes ikke konkurranse hører til i musikken, avslutter Vesthaug.

Stengt for kommentarer.