Utfordrer norsk standup

1. februar 2012 19:42 av Johanna K. Bottheim Åbrandt 

Crap åppå Park tøyer grenser og byr på en alternativ humorfestival.

– Vi savner en vilje til å utforske stand up-sjangeren, og til å si noe viktig om verden vi lever i samtidig som det er morsomt, sier Rolf-Magne Andersen som er en av arrangørene av festivalen.

Andersen arrangerer Crap åppå Park sammen med Martin Beyer-Olsen og Finn Wollebæk. De startet festivalen for ett år siden fordi de savnet noe på norske standup-scener. Årets festival varte fra 25. til 28. januar på Parkteatret på Grünerløkka i Oslo.

– Vi ønsker at komikere tør å gå inn i det absurde og rare. Vi vil se utfordrende humor som gjør at man kan le og tenke samtidig. Heldigvis ser vi at det begynner å bli flere komikere som tør å utfordre publikum, sier Andersen

Han forteller at navnet Crap åppå Park er et palindrom som betyr at det står det samme forlengs som baklengs.

– Vi ville ha et navn som sa at dette var noe nytt, morsomt, rart og at det var på Parkteatret.

Norske og utenlandske komikere

Arrangørene ønsker et bredt spekter på festivalen og inviterer både norske og utenlandske komikere.

– Når det gjelder de norske så velger vi ut en blanding av kjente og ukjente komikere, som alle har noen unike kvaliteter vi liker. Ikke minst at de tør å teste ut nye ting, forteller Andersen

De tre mennene reiser verden rundt på humorfestivaler for å plukke ut utenlandske komikere de ønsker å invitere.

– Vi reiser blant annet til Edinburgh Fringe Festival. Dit reiser vi hvert år i august og får med oss fem til seks forestillinger om dagen. Etter festivalen går vi gjennom våre favoritter og plukker ut dem vi virkelig vil vise et norsk publikum. Vi velger rett og slett våre favorittkomikere fra inn- og utland, og det er en veldig deilig følelse, sier Andersen.

Kjente komikere

Siri Kristiansen er en av flere kjente komikere som deltok under årets festival. Hun mener at begivenheten har et røffere utseende enn andre norske standup-scener.

– Det er ikke så glatt og det synes jeg kler sjangeren veldig godt. Det er ofte en litt rølpete form for humor som presenteres, sier Kristiansen.

Hun hevder at menneskene bak konseptet har et genuint ønske om å underholde og en stor kjærlighet til humor.

– Noen av showene er ren standup som vi ellers ser den. Den eneste forskjellen er kanskje at du blir booket inn fordi arrangørene har spesielt tro på deg som komiker, forteller Kristiansen.

Den kvinnelige komikeren sier at det er ekstrem takhøyde for å prøve ut ting, og mindre press på å levere det som forventes.

– Dette gjør jo at folk i større grad tør tror jeg. Komikerne fra utlandet inviteres fordi de byr på noe annet, ofte noe rart. De booker ikke bare store navn fra utlandet, men komikere de selv har sett og blitt overrasket over.

Kristiansen forteller at festivalen byr på noen konsepter som ikke finnes andre steder.

– Rare, sære show hvor konferansieren er en kakerlakk. Eller komikere som gjør alt fra stepping til sang i tillegg til komikken du vanligvis ser dem levere.

Andre komikere som deltok under festivalen er Reggie Watts fra USA, Tony Law fra Canada, Morten Ramm, Else Kåss Furuseth, Bård Tufte Johansen, Zahid Ali og Sigrid Bonde Tusvik.

Comments

En kommentar to “Utfordrer norsk standup”
  1. Lisa Marie sier:

    skulle ønske du hadde tatt bilder. æ trodde foresten først at det sto at Cascada deltok, men det sto canada. ble litt skuffa.