Funkispark gir mer livsglede

1. februar 2012 14:30 av Amalie Gulbrandsen 

Den nyåpnede funkisparken på Tryvann Vinterpark har blitt en stor suksess. Hver mandag i vinter kan funksjonshemmede få gratis utstyr og instruktører i bakken.

– Vi hadde som mål å ha 100 stykker i løpet av vinteren. Forrige mandag kom det 24 stykker så det var over all forventing! sier Ingvild Tømta, Skiforeningens representant for funkisparktilbudet.

Hun forteller videre at det har vært noen utfordringer med Funkisparken.

– Det har vært vanskelig å tilrettelegge alt for de forskjellige funksjonshemningene. Hos oss kommer jo både mennesker med dårlig syn, hørsel og bevegelighet. Vi ønsker å gjøre det best mulig for dem, noe vi tror vi har fått til, men vi er fremdeles åpne for forandringer.

For å kunne gi et best mulig tilbud, har instruktørene gått igjennom undervisning på egen skole. At ledsagerne har kunnskap om de forskjellige funksjonshemningene gir trygghet til brukerne av parken.

Tømta sier videre at dette tilbudet kan forbedre livskvaliteten til de funksjonshemmede.

– Nyere forskning viser at aktivitet er positivt for både fysisk og psykisk helse. Jeg ser at de som bruker Funkisparken viser en stor glede over at de mestrer noe, som folk ikke forventer.

Funkisparken er det største tilbudet som finnes for funksjonshemmede i Norge. I dag er det 10-15 instruktører og masse utstyr som er spesiallaget.

– Muligens at dette blir et større tilbud i løpet av årene. Funksjonshemmede er jo vant til at alt må planlegges godt på forhånd, slik at de kan få den hjelpen de trenger. Her kan de bare komme når de føler for det.

Ønsker større bakke
Rebecca Harcourt er en av mange som har utnyttet seg av tilbudet. I Funkisparken kan hun bryne seg på fire bakker, to rullebånd og to tallerkenheiser. I tillegg har parken et eget bakeri.

– Funkisparken gir meg motivasjon til å komme meg ut, siden det er så tilgjengelig. Her trenger jeg ikke å planlegge alt, men kan heller komme når jeg har lyst. Det er også bra at de som jobber her, vet hva de driver med, forteller Harcourt.

Harcourt bruker sit- ski, som gjør at hun kan kjøre slalåm, tross sitt handikap. Videre forteller hun at Funkisparken er et flott sted for å treffe andre som er i samme situasjon.

– Dette tilbudet kan helt klart forbedre  livskvaliteten til funksjonshemmede. Det å komme seg ut i bakken er deilig.

Harcourt vil fortsette å dra til Funkisparken, men håper på å føle seg trygg i de større bakkene på Tryvann.

– Bakken her er kort, så det blir mange turer opp og ned. Fremover vil jeg kanskje tørre å bruke stolheis, men foreløpig har jeg det bra i denne lille bakken, avslutter Harcourt.

Stengt for kommentarer.