Tar nordisk forfall med hjem fra Manhattan

1. februar 2012 23:45 av Anette-Marie Antonsen 

Åtte, norske kunstnere kommer hjem til Galleri Ramfjord med sine egne visjoner av forfall

Morten Thyholt

– Som liten hadde jeg alltid med meg tegneblokka mi når jeg forlot hjemmet, selv om det kun var snakk om en liten biltur til sentrum!

Morten Thyholt (27) er egentlig utdannet sløydlærer, men hans lidenskap ligger i å male. Han maler akkurat det han ser. Trompé Lòeil sier vi på fransk, og det betyr å lure øyet. Det er fem år siden han begynte å male med farge, og fikk sansen for det. Trønderen har bodd i Oslo i over seks år, og har ingen planer om å flytte herfra. Sentralt i Oslo deler han studio sammen med Henrik Uldalen, som også er en av de åtte kunstnerne vi får sett arbeidet til i utstillingen.

– Jeg tar karrieren dag for dag, men har så klart lyst il å leve av kunsten min. Når man maler på denne måten, er det umulig med masseproduksjon. Hvis ikke tilskueren blir lurt av bildet, er det ikke godt nok.

Tom Waits sine titler
Thyholt bruker en måned på å male et bilde, og forarbeidet med å velge motivene og sette de slik de skal stå , tar også mye tid. På denne utstillingen har Thyholt to bilder hengende. Det ene bildet viser teksten way down in the hole, som er en stofe fra albumet Beautiful Maladies av Tom Waits.

– Jeg mener at dette er styrken til utstillingen. Vakkert forfall! Kollektivutstillingen viser forskjellige uttykk med samme stemning, avslutter Thyholt.

Vil at kunsten skal bli oppdaget
Sol Kjøk er direktør på galleri .NO og mener dette temaet stemmer godt med den gjennomsnittlige amerikaners oppfatning av nordisk melankoli i forhold til at mange faktisk tror at Bergman-filmer er den skandinaviske virkeligheten.

Sol Kjøk fra Galleri .NO i NYC

Bilde: Privat

– For meg og mange andre er det forfriskende å se malerier som håndverksmessig er dyktig laget og simpelthen vakre. Det gir en form for næring som ofte mangler i kunst som først og fremst bygger på en teori. Denne utstillingen har gitt noe til et bredt publikum, ikke bare de som er innenfor med spesialkunnskap om samtidskunst.

Utstillingen er et samarbeid de har gjennomført sammen med Galleri Ramfjord. Galleri Ramfjord hadde åtte kunstnere i New York, på samme tid som åtte kunstnere fra .NO kom til Norge og hadde utstilling.

– Etter at de norske kunstnerne har deltatt på .NO tar jeg med et utvalg av dem til internasjonale utstillingssteder.

Kjøk håper at dette er starten på en hel serie av utvekslinger med kunstnere rundt om i verden. Hun kan røpe at hun akkurat nå er i dialog med aktuelle samarbeidspartnere i Moskva og Tokyo. Til Galleri Ramfjord vil hun sende de norske kunstnerne som har hele sin karriere i utlandet.

– Jeg er spesielt glad for å ha fått vist de flotte arbeidene til Ellen Bang, som ikke har vært på banen i Norge siden hun gikk ut av akademiet. Hun har på ikke på langt nær fått den oppmerksomheten hun fortjente. På utstillingspunktet var hun kreftsyk, og døde bare kort tid etter åpningen.

Åpningen både i Oslo, og NYC var stappfulle med høy stemning. I NYC hadde de en rekke andre arrangementer som hjalp til å trekke masser av mennesker. Galleriets beliggenhet er på bakkenivå med East Houston Street, den mest trafikkerte gaten i det nye, dynamiske galleristrøket på Lower East Side.

Beautiful Maladies ble oppdaget av flere fagpersoner her nede i kunstmiljøet. Vi snakker med et veletablert, kommersielt galleri som ønsker å overta noen av kunstnerne. Dette er helt i tråd med mine ønsker for .NO som er ment å være en plattform hvor norske kunstnere kan få vist seg frem for aktører i kunstverdenen her i NYC som kan ta dem med seg videre, avslutter Kjøk.

Utstillingen varer frem til 5.januar. Mer informasjon på siden til Galleri Ramfjord.

Comments

2 kommentarer to “Tar nordisk forfall med hjem fra Manhattan”
  1. Lisa Marie sier:

    Er du kjendisen fra bingo bingo? du skriver bra for å være kjendis!! digger deg masse

Kommentarlinker

Se hva andre skriver om denne artikkelen...
  1. [...] min første nyhetsartikkel på Norgesnytt.eu som er skolens nyhetsside. Her kan du lese min første artikkel. Du må gjerne kommentere på det jeg har skrevet også. Vi har herved vår egen nettavis, hvor [...]