Norsk fashion-krise

11. februar 2009 21:12 av Lise Larsen 

Det meldes om nedgangstider i den norske motebransjen. Oslo Fashion Week foregår i disse dager, og det er en betydelig redusering i antall designere som deltar.

Under fjorårets OFW deltok 31 designere, i år er tallet nede i 19. Unge, norske designere som Soo Hee og C.Øberg la i høst ned virksomhetene sine, og flere blir kanskje tvunget til å gjøre det samme.

Eivor Øvrebø (61) eier et av Norges største modellbyrå, Team Models. Under årets moteuke går deres modeller visninger for blant annet TSH, Julius Caesar, Marianne Feng og Mood of Norway. Hun har allikevel full forståelse for at norske designere velger bort OFW.

- Det merkes at det er færre modeller med denne gangen, men jeg forstår designerne. Hvis de ikke har særlig utbytte av deltakelsen, er det andre måter å markere seg på. Noen legger nok mer penger i å delta i København og Stockholm.

Prosjektleder for OFW, Anniken Vear, uttalte i forrige uke til Journalen.hio.no at hun tror finanskrisen må ta skylda for den dårlige deltakelsen. Hun er imponert over norske designere som står på for å beholde drømmejobben.

- Designere lever og ånder for sitt verk, og det er mer enn en jobb for dem. Det skal mye til for å klare seg som designer i dag, sier Vear.

Gjenbruk

Øvrebø sier hennes eget modellbyrå merker nedgangstiden på de større reklamekampanjene.

- Vi kommer nok til å se at en del reklamer blir brukt på nytt. Men motebladene må jo gjøre sine moteserier uansett krise, hvis de vil henge med. Vi i Team er ikke villige til å gi «pakkepris» til designerne eller gå ned i pris på modellene.

Øvrebø blir provosert av de stadige oppslagene rundt kjendiser som prøver seg som modeller.

- Kjendiser har lite på “catwalken” å gjøre. I forbindelse med åpningen av Oslo Fashion Week vrimlet det av kjendiser. Media skriver svært lite om designere og kolleksjoner, men det er side opp og side ned med bilder av de samme ansiktene, og interjvuer som er helt på trynet. Det er jo litt pinlig når vi bare har Pia Tjelta og Ane Dahl Torp å vifte med.

 Profesjonelle modeller fremfor kjendiser

Klesmerket Julius Caesar debuterer på OFW i år. David Nedal, en av tre designere bak merket, sier de selv er med på å velge modeller til visninger.

- Vi vil ha profesjonelle folk. Det er klærne det skal være fokus på, ikke modellen. Prøvekolleksjonen for dame er i medium, det vil si størrelse 36/38, noe som er stort til å være motebransjen.

Guttene har heller ingen kjendiser blant modellene som skal vise årets kolleksjon.

- Vi vil heller ha noen som kan gjøre en bra jobb enn kjente fjes. Vi kunne sikkert fått med Lasse Kjus, men det behøver ikke bli bra for det.

Stengt for kommentarer.