Mobilen din sender sosiale signaler

31. januar 2012 23:05 av Natalie Ngo 

Logoen på mobiltelefonen din signaliserer like mye status som merket du bærer på vesken eller solbrillene.

– Svært mange mennesker oppgir i undersøkelser at de heller vil miste lommeboken enn mobilen, så den er svært personlig for oss. En smarttelefon gir like mye synlighet til en logo som en solbrille eller veske, forteller Magnus Eidem, teknologijournalist og produktanmelder i DN.no og Dagensit.no.

Eidem mener at personlig teknologi, særlig smarttelefoner, for lengst har utviklet seg til livsstilprodukter som sender sosiale signaler. På denne måten representerer de en ny produkt- og kundegruppe for motehusene.

– De er med å fortelle andre noe om hvem vi er, og ikke minst hvem vi ønsker å være, sier Eidem.

Noe nytt på kafébordet
Da LG lanserte sitt tredje samarbeid med motehuset Prada, var motebransjen invitert til lanseringsfest på Astrup Fearnley museum i regi av ELLE. Resultatet av samarbeidet er en smarttelefon i kjent Prada-design. Baksiden til Prada phone by LG 3.0 er dekket i Saffiano, en imitasjon av lærdesign gjort i plast og både bak- og forsiden er naturligvis prydet med en Prada-logo.

– Jeg har vist Prada-telefonen til flere jeg kjenner som er tilknyttet motebransjen og alle var villige til å kaste sin iPhone til fordel for Prada-logoen. Jeg tror LG Prada 3.0 kan score høyt nettopp blant de som vil skille seg ut og markere at de ikke har iPhone, men noe som er mer eksklusivt, forklarer Eidem.

Videre mener produktanmelderen at iPhone begynner å miste statusen da telefonen beveger seg mot allemannseie. De som er statusbevisste har derfor behov for å vise frem noe nytt og eksklusivt ute blant andre.

– iPhone har vært et statussymbol i Norge lenge nå, og stjernen er i ferd med å falme ettersom “alle” har den. De som er mest opptatt av image blant oss, de trenger å ha noe nytt å legge frem på kafébordet.

Prisen for å skille seg ut
Bang & Olufsen-fan, Duy Phan Tran har de siste seks årene hatt begge mobiltelefonene fra produsenten. Bang & Olufsen har samarbeidet med Samsung og utviklet to designtelefoner som skiller seg ut på mobilmarkedet. Da modellene Serene og Serenata kom på markedet, lå prisen på rundt 8000 og 11 000 kr per telefon.

– Jeg valgte å betale litt ekstra for Bang & Olufsen sine unike mobiler fordi jeg var lei av å ha alltid dra opp en mobil som alle andre hadde. De skilte seg veldig ut og var noe annerledes enn det som allerede da var på markedet. Funksjonalitet derimot var det lite av, den dugde stort sett til sms og ringing. Verken mer eller mindre, sier Tran.

Han byttet først nylig til en smarttelefon da behovet for å ha med seg apps og surfing i lommen meldte seg. Inntil da har han vært veldig fornøyd med begge Bang & Olufsen-telefonene og ble fort vant til mye oppmerksomhet de gangene han var ute.

– Jeg fikk masse blikk hver gang jeg dro frem Serene på byen eller på fest. Den var så annerledes enn det som var på det tidspunktet. Folk lurte alltid på hva det var og spurte ofte: “Er det liksom en mobil?” forteller Tran.

(Foto: Magnus Eidem)

Stengt for kommentarer.