– Vi spiller for VÅRT publikum

31. januar 2012 15:33 av Camilla Veka 

Terje Winterstø Røthings såkalte ølstunt under Spellemannprisen har fått mye omtale de siste ukene. I sosiale medier har det blitt oppfordret til boikott av Kaizers Orchestra, men bandet er langt fra bekymret for fremtiden.

– Terje reagerte på noe både salen og hele Norges befolkning reagerte på. Hans måte å respondere på var tullete, det er både han og vi enige om, men de som ikke kan akseptere Terjes beklagelse og ta dette med litt humør, de vil vi heller ikke ha i vårt publikum, forteller Kaizers Orchestra.

Svært omdiskutert
Under VG-tvs sending, da Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus beklaget seg for sin mokkamann-uttalelse, tømte Røthing et glass med øl i hodet på Blokkhus. Siden da har mediene og fagfolk svermet rundt saken. På Kaizers egen side på facebook har bandet fått støtte, men også kritikk.

«Det handler ikke om hva EN person gjorde. Det handler om at moralen til denne ene personen gjenspeiler moralen til bandet som helhet. Terje har sunket til et nivå som vil dra bandet i sin helhet så langt ned at musikk Norge vil forandre seg drastisk. De er dømt pga Terje!» skrives det som kommentar i en av de mange diskusjonene på siden.

Caroline Johannesen (19), som er fan av både Plumbo og Kaizers Orchestra, er derimot uenig.

– Jeg synes ikke at det har skadet Kaizers som gruppe. Det var bare en som gjorde det, og han ba om unnskyldning etterpå. Da synes jeg at det er helt greit.

Også på VG nett debatt var det sterke meninger blant deltagerne.

«Da er min siste kaizersplate kjøpt, og billettene til Sentrum Scene i mars skylt ned i do», skriver en av dem.

Ser på det hele som en joke
Kaizers Orchestra er ikke bekymret for at det hele skal ha skadet bandets rykte.

– For oss er det hele en joke. At det kom et så symboltungt etterspill av dette er veldig fascinerende. Plumbo-Lars og Kaizer-Terje holdt bare fyrstikken som antente bensinen.

Derimot stiller de spørsmål ved kritikernes håndtering av hendelsen i ettertid.

– Nå er denne saken i akademikere, kommentatorer og intellektuelles hender, som et kildemateriale til å forske på Norge som samfunn anno 2012. Er toleransen, åpenheten og frihetsomfavnelsen her i landet bare festtalemateriale og et skall, skapt av “eliten”, eller er det reelt? Det er det interessante spørsmålet her, forklarer de.

Optimistiske på turné
Torsdag åpnet bandets mest storslåtte turné så langt i karrieren, nemlig Volum II tour, skal vi tro dem selv. De skal ta for seg hele Norge, og de tar blant annet turen til Sentrum scene i Oslo i mars. De skal også innom flere byer i Europa. Bandet tviler på at ølstuntet vil kommer til å få negativ innvirkning på publikumstall.

– Vi er stort sett velsignet med fornuftige fans, de skjønner hva dette var. Alle disse haterne som spydde all over internett sist søndag og mandag har jo aldri likt Kaizers Orchestra. De ville aldri kommet på konsertene våre uansett, og det er vi glade for.

– Vi har aldri solgt mer billetter, i vår karriere, enn til Volum II tour. Dette gjelder både før og etter dette Spellemannopplegget. De dette spiller en rolle for er de som allerede hatet Kaizers – nå fikk de en knagg å henge hatet sitt på. Kjekt for dem det, men det angår ikke oss, egentlig. Vi spiller for VÅRT publikum og tenker som alltid – rock on!, fastslår  gutta i Kaizers Orchestra.

(Toppfoto: Paal Audestad/Kaizers Orchestra)

Stengt for kommentarer.