– Må forsvare meninger jeg ikke har

31. januar 2012 15:23 av Line Stensland Haglund 

Mange muslimske kvinner lever under sosial kontroll, mens de av nordmenn blir stemplet med merkelapper.

– En kamp for meg, kan være å få lov til å flørte med gutter, sier Warsan Ismal

Ismal er muslim og student ved Blindern i Oslo. Der er hun medlem av en av de kulturelle studentgruppene ved skolen. Gruppene er et sted hvor alle kan si det de mener, og det er mange engasjerte jenter som er med. Men, det finnes tabuer og emner de ikke tør ta opp.

– Vi muslimer må hele tiden velge det som er best for alle andre, da kan du for eksempel ikke bli skuespiller. Velger du å gå i mot disse normene, blir du fort sett på som en utenforstående som ikke vet noen ting, sier hun.

Islam er Norges nest største religion, og de fleste muslimene i landet er av innvandrerbakgrunn. Ismal opplever at hun har en merkelapp på seg som muslimk innvandrer. Hun sier at hun ofte må forvare meninger som hun egentlig ikke har.

«Somaliere er dumme»
Cafe Saba i Oslo er fylt med samfunnsengasjerte mennesker, de er interesserte i debatten om muslimske kvinners ytringsrom. Innerst i rommet, ved et langt bord sitter fire mennesker, polstret for spørsmål. En norsk forsker, en journalist fra Sri Lanka og to somalske jenter. En med hijab, en uten.

Olav Elgvin er forsker og kjent for bloggen «Muslimprosjektet». Han forklarer at mange kvinner fra midtøsten lever under sosial kontroll. Det vil si at de det gjelder blir styrt til å velge det som til enhver tid er best for fellesskapet. Elgvin synes det er synd at det er slik.

– Det er fint om nordmenn vil hjelpe til med å endre disse synspunktene, men det fungerer aldri å si «somaliere er dumme». Den kritikken som har vært i Norge mot islamsk kultur, har ikke vært konstruktiv og har heller ikke hjulpet. Det er en en trend i det norske samfunnet at vi bare er glad i såkalte utbrytere, sier han.

Debattskaper
Det er Frekk Forlag som denne januarkvelden arrangerer debatt og utstilling. I spissen, og også kveldens ordfører, er journalist og forfatter Ellen Reiss. For bare noen uker siden ga hun ut boken Søstre. Den omhandler hvordan unge, muslimske kvinner skaper sin egen frihet. Der hun blant annet har intervjuet Warsan Ismal sammen med andre muslimske jenter. Temaer som tas opp i boken er islam, familie, ekteskap og homofili.

– Ideen til søstre fikk jeg da jeg ble obs på min egen mangel på kunnskap om muslimer. Diskusjoner om muslimer og islam preger mediebildet, men veldig mange hverken kjenner muslimer, vet hva som foregår i muslimske miljøer eller hva islam egentlig innebærer, sier Reiss.

Debatten satte hun sammen for å få andre og seg selv til å tenke gjennom dilammaene rundt muslimske kvinners ytringsrom. I løpet av kvelden lærte hun at det ikke finnes ett svar, men at det varierer fra miljø til miljø hvor store utfordringene er, spesielt når det kommer til å uttal seg kritisk om sin egen gruppe i media.

– Når man samler ulike folk med ulik kunnskap og erfaring i samme rom, så kan man bryne sine oppfatninger mot hverandre. Det er min personlige motivasjon, å ta til meg de ulike forståelsene fra paneldeltagerne. En god debatt er en hvor man kan gå hjem med mer kunnskap og forståelse enn når man kom dit, sier Reiss.

(TOPPBILDE: De fire gjestene i panelet er alle engasjerte i debatten om muslimske kvinners ytringsrom. Fra venstre: Majoran Vivekanathan, Warsan Ismal, Olav Elgvin og Nayab. FOTO: Line Stensland Haglund)

Stengt for kommentarer.