Vikingskip bygges på folkelig engasjement

31. januar 2012 15:21 av Øystein Heggdal 

Byggingen av nytt Osebergskip har gått ifra først og fremst å være et forsknings og formidlingsprosjekt til å bli den reneste folkebevegelsen.

– Innsatsen til frivillige er over all forventning, sier daglig leder i Stiftelsen nytt Osebergskip, Geir Røvik.

På kaia nedenfor Quality Hotel høres taktfaste øksehogg. Tre menn, iført autentiske vikingeklær, hogger løs på en eikestokk.

– Vi har seks faste ansatte, men på tirsdagskvelden og i helgene er det de frivillige som tar rev i seilene, forteller Røvik.

Bare for å sy klærne og seilet har de vært 50 damer i sving.  Men den yngre garde har også gjort sitt nærvær bemerket. Tidligere 1. Slagen speidergruppe har til og med endret navn til Oseberg speidergruppe.

– Vi synes det er viktig at ungene lærer å bruke øks og ivaretar gammelt håndverk, sier leder i speidergruppa Thomas Lien.

Listen over frivillige bidragsytere vil ingen ende ta. Det har blitt arrangert støttekonsert med et ti talls artister, husfliddager på byggeplassen og de har til og med sin egen akevitt.

– Planen har hele tiden vært at lokalbefolkningen skal få et eierforhold til skipet, ikke bare gjennom frivillig jobbing, men også gjennom donasjoner i form av penger, sier Røvik.

De selger blant annet hver enkelt nagle som brukes på skipet for tusen kroner, og da kan du til og med få vite hvilken nagle du har betalt for. Om du har lyst til å spytte inn mer penger er rokassene til salgs for 12 000 kroner og da med egen plakett.

(Foto: Wenche Samnøy/osebergvikingskip.no)

Stengt for kommentarer.