- Kultur virker som medisin

31. januar 2012 13:25 av Julia M. Ciarlo 

Marianne Bruusgaard, daglig leder i Villa Walle, mener en kulturell møteplass er avgjørende for de som står utenfor arbeidslivet.

Villa Walle er et åpent hus i Bærum, der fellesskap og kreativitet dyrkes. Det er et harmonisk sted med vakker hage og avslappende rom. Mennesker som er uten jobb, grunnet psykiske vanskeligheter eller andre utfordringer, kan komme hit for å treffe andre.

Ingen pasienter
– Vi jobber imot stigmatisering. Dette er helt vanlige folk som vil delta i et fellesskap. Du trenger ikke å være syk, her er det uansett ingen pasienter. Her er det kun frivillige deltakere, sier daglig leder Marianne Bruusgaard.

Tilbudet er åpent seks ganger i uken, og tilbyr en mengde aktiviteter. Man kan gå på male- eller fotokurs, eller spille i band og produsere musikk i villaens eget studio. I tillegg kan man stelle i hagen, lage mat, eller bare slappe av. Alle huslige sysler gjennomføres av brukerne, og alle bidrar til drift og utvikling.

Ressurser, ikke sykdom
– Her møter man likesinnede, og slipper å bære en maske. Det blir lagt vekt på resurser, ikke sykdom, forteller en Villa Walle veteran.

På Villa Walle skjer alt på brukernes egne premisser.

– Vi utfordrer oss selv ved å se hva vi kan ta ansvar for og bidra med. Det er veldig fint, sier Tor Husby.

Han forteller at ingen blir avskrevet dersom de har en dårlig dag. Det er stor takhøyde i Villa Walle.

– Det er mye erfaringssnakk, men lite sykdomssnakk, forteller Husby.

Arbeider med kunst
Husby deltar aktivt i malegruppen, og kommer til huset for å jobbe med kunsten sin flere ganger i uken. Atelier og malingstuber er alltid disponibelt i villaens åpningstider.

– Vi holder på med våre egne ting. Ingen har samme utgangspunkt, noe som skaper et kreativt miljø når vi møtes. Det er gøy å se at vi kan skape så mye, sier Husby.
Husby har fått solgt noen av bildene sine, og håper på å gjennomføre en utstilling i løpet av året.

– Dette er et åpent og levende hus, og det er alltid plass til flere , avslutter Anne Marit Staurset, leder for malegruppen.

Stengt for kommentarer.