Sære forfattere får suksess

31. januar 2012 15:11 av Dan Arvid Bjørsvik 

Da tre forfattere diskuterte skrivekunsten på Litteraturhuset i Oslo var budskapet klart: Skill deg ut.

– Det er fint å være fantasifull, men det holder å være sær. Det er altfor mange forfattere som forsøker å skrive som alle andre, sier Jan Kjærstad.

I en fullsatt sal av skribenter, lesehester og nysgjerrige, nikkes det forstående når Kjærstad trekker fram Karl Ove Knausgårds unike fortellerstil. Som perler på en snor er historiene hans fulle av detaljer som stjeler oppmerksomheten din.

– Hvis man leser Min kamp, så ser man hvor stort jeg-et er i dag. Man blir paff av å lese om et menneskes hverdag og at det omfatter så mye at man kan fylle seks bind med det, sier Kjærstad.

Han beskriver Knausgårds observasjoner som magneter og at de trekker leseren til seg. Side for side. Selv i en grå og hverdagslig scene, som mange forfattere er livredde for, holdes spenningen oppe.

– Folk leser det og er helt med. Det er en gåte, sier forfatteren.

Blant bestselgerne i skjønnlitteraturen er psykologien et gjennomgående tema. De består av mennesker med ulike identiteter og tankeganger som man kan kjenne seg igjen i. Noe er også fremmed.

– La oss si at du har et svartsyn på menneskeheten. Det kan gi deg en spennende stemme som skiller seg ut i mengden, sier Kjærstad.

Om hun ikke har svartsyn, kan det sies at forfatter Ingvild H. Rishøi evner å lage triste fortellinger. Nylig vant hun Språklig samlings litteraturpris. Hun har også et råd til de som ønsker å skrive en bok:

– Sett av tid. Jeg for min del har kjøpt en Internett-sperre. Det koster bare sju dollar.

(Foto: Dan Arvid Bjørsvik)

Stengt for kommentarer.