- Åssen klarte du å spisa ein slange, Presley?

27. januar 2012 19:13 av Sondre Inge Olsson 


Folkenteateret går for fulle hus. Mareritt og sjokoladetrøst trekker teaterglade siddiser inn fra vinterkulden.

- Premieren er utsolgt, det er fullt! Vi har plass til 40 mann, sier teatersjef Endre Hadland.

- 45 om vi klemmer inn noen ekstra, skyter skuespiller Maja Baaserud inn.

- Vi er veldig stolte over dette stykket, avslutter Hadland.

I Grottene under studentersamfunnet Folken sitt lokalet, haster folk frem og tilbake for å gjøre alt i stand til førpremieren.

Disney-killer
Teaterstykket handler om to tvillinger som bor sammen i en leilighet, døren deres er alltid lukket og låst. Tvillingene er sjeldent utenfor leiligheten, de lever i en boble, uten noen ide om den harde virkeligheten utenfor. En dag dukker et nytt ansikt opp, den vakre og mystiske Cosmo Disney. Hverdagen blir snudd på hodet og tvillingene sin trygghetsboble slår sprekker.

- Hele stykket er veldig symbolsk. Disney er dette barnesymbolet på trygghet og fantasi, fantasi som blir virkelighet, forklarer teatersjef Hadland.

- Vi valgte dette stykket fordi det passer profilen vår, vi er unge. En dag på Cementen nevnte Maja Disney-killer, og til slutt bestemte vi oss: Vi gjør det!

Fra enden av November
Grottene lukter sursøtt av premierenerver, men dem gjemmes bak solide smil. Maja Baaserud spiller den kvinnelige tvillingen Haley Stray.

- Selvsagt har jeg premierenerver, det kommer alltid før den første forestillingen til et nytt stykke. Du skal ha nerver før en premiere.
Baaserud debuterer med sin tredje oppsetning på Folkenteateret.

- Alle gleder seg, bemerker Hadland, som nevner at premierenervene ikke er noe skår i gleden, og sier seg enig i at premierenerver er en del av det å sette opp et teaterstykke.

Sunniva Styrvold som Cosmo Disney. FOTO: Sondre I. Olsson.

Gruppen har holdt på med teaterstykket siden enden av november 2011. De har hatt knappe to måneder på seg til å gå fra manus, til å stå på scenen foran et forventningsfullt publikum. Allikevel er ikke teaterdrift så lett som en gjerne skulle tro. Hadland forklarer at et teaterstykke på ingen måte er statisk

-Tolkningen av stykket forandret seg hele tiden i løpet av arbeidet. Teater er en kunstnerisk prosess som er i konstant forandring.
Sunniva Styrvold spiller en rolle som har satt sitt preg på stykkets tittel, hun spiller rollen som Cosmo Disney.

- Det er klart jeg liker veldig godt å spille spille som Cosmo. Sier skuespillerinnen.
- Hun har både gode og vonde intensjoner med det hun gjør.

Sunniva Styrvold ble tidlig håvet inn av Hadland.

- Alle lærerne hennes  (dramalinje på kulturskolen journ. Anm.) hadde gode ting å si om henne.

Show-time
Rommet er dekket med sjokoladepapir, møblene er utslitte og blomstene visnet.

- Jeg har rukket å bli lei av sjokolade, nevner Baaserud.

Kjettinger og bolter sikrer den eneste døren ut, det er generalprøve og kjettingene fungerer like godt som rekvisitt, som en påminnelse at nå er det ingen sjanse til å rette på feil. Ut i stykker mimmrer tvillingene om barndommen sin.

- Ossen klarte du å spisa ein slange, Presley? Spør tvillingsøster Haley Strey sin bror.

- Der og då virka det bare som det einaste fornuftiga og gjør. Svarer Presley Strey, spilt av Lars Norås. Lengre ut i stykket kommer en mystisk skikkelse, en mystisk mann av få ord, men sterkt kroppspråk. Den mystiske figuren «Pitch» som minner om «The Stig» fra den engelske tv-serien Topgear, spilles av Espen Sele.

Stengt for kommentarer.