Livsgnist

24. januar 2012 19:53 av Andrea Hustad 

Tapas er en av de nye mattrendene i Norge. Det er likevel en gammel og god tradisjon i flere av middelhavslandene og verden forøvrig. Tapas er nemlig ikke bare mat, det er en livsstil.

FOTO: Andrea Hustad. Blåskjell fra Åfjord i kokosmelk

I en travel hverdag er det lett å falle i tidsklemmen. Man ramler gjennom dagen for å gjøre de oppgavene som bråker oppi hodet. Du glemmer kanskje å stoppe opp og høre at du puster, at du er i live. Å lage middag kan være en brysom oppgave, og mat anser du bare som drivstoff. Hvis du er en av dem, burde du ta et steg tilbake og la deg inspirere av tapas.

Arbeiderklassens lunsjmat
Nazif Tunc er en av de som driver restauranten Bakgården Bar og Spiseri. For ham er ikke tapas noe nytt. Det er en del av ham, en del av oppveksten. Tapas som konsept er mange småretter som man skal dele. Smårettene har alle mulige kombinasjoner.
- Tapas er ikke bare mat. Å spise tapas handler også om det sosiale og om stemning. Man sitter sammen rundt et langbord dekket av småretter for å spise og prate, sier han og legger til:
- I Spania har det i lang tid vært arbeiderklassens lunsjmat. Jeg vil si at tapas kom til Norge rundt starten av milleniumet, og det for å bli.

Ut av komfortsonen
Å lage noe fra hjertet er det som gjør at man har livsglede og livsgnist, forklarer Nazif.
- Tapas er ikke noe bestemt, det er forskjellige ingredienser som er spennende sammen. Det viktigste for å lage tapas er å kunne prøve nye ting. Man må bruke fantasien og finne utradisjonelle kombinasjoner. Tapas er mer enn bare mat, det er en ideologi.

I de siste årene har det kommet flere og flere ferdigpakker på matbutikkene, og lørdagsmiddagen er ofte den samme hver helg hos norske familier. Det går for det meste i pizza eller taco. De samme gamle ingrediensene.
- Ta deg en tur på matbutikken, gå rundt og se etter spennende matvarer. Følg hjertet ditt. Hvis du har laget noe rett fra hjertet, kan ingen klage, presiserer Nazif.

Kortreist mat
Maten på Bakgården Bar og Spiseri er norske råvarer med et snev av eksotisk vri. Det er lam fra Oppdal, storfekjøtt fra Meråker, oster fra Hitra, blåskjell fra Åfjord, kylling fra Ytterøy og hovedsakelig poteter, salat og urter fra Frosta.

I tapas er det ingen begrensninger på hva man kan blande; Frukt, kjøtt, oliven, spekemat, ost og honning. Du er din egen begrensning i verden av tapas. Det eneste man egentlig trenger er å finne tid til å nyte livet, bruke kreativiteten og lage et måltid du vil være stolt av.

FOTO: Andrea Hustad. Lam med mango og chili.

Tapas betyr ”lokk” eller ”å dekke til”. Navnet kommer fra at de brukte brødskiver, og senere småretter på brødskivene for å dekke over sherryglassene sine, for å forhindre fluer i glassene.

En enkel oppskrift:

Del en cantaloupe melon i to.

Fjern innmaten med en skje.

Skjær bort skallet.

Del melonen i småbiter.

Pakk serranoskinke rundt hver melonbit.

Comments

2 kommentarer to “Livsgnist”
  1. Mari Opsal sier:

    Flink, Andrea ;)

Kommentarlinker

Se hva andre skriver om denne artikkelen...
  1. [...] ja, sånn btw.. Om du vil lese min siste artikkel, så kan du gå inn her. [...]