Jenter priser snusen

11. februar 2009 9:10 av Joakim Aasen 

Snus har gjort et sterkt inntog i kvinnelige studenters hverdag. Ifølge en undersøkelse Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har gjort sammen med Studentsamskipnaden i Oslo, er andelen kvinnelige snusere tre ganger så høy som den ikke-studerende delen av befolkningen.

- De omlag 300 000 snusere her i landet kan blant annet risikere å dø av kreft i bukspyttkjertelen og i munnhulen på grunn av uvanen sin. Norske helsemyndigheter ruster til kamp mot det de frykter kan bli helseproblem i fremtiden.
- Nei, jeg er ikke skremt av atSnus er kreftfremkallende, sier Jeanette Kristiansen (19), student ved reklamelinja hos Norges Kreative Fagskole. Hun mener det er ingen nyhet at snus kan forårsake kreft, og det er ikke nok til at hun kommer til å slutte.
- Det må i såfall være for pengenes skyld, og ikke for helsas, sier Jeanette, før hun legger til at hun bare bruker posesnus, ikke løssnus.
- Jeg begynte faktisk med skrå, det prøvde jeg første gang da mamma skulle slutte å røyke. Det var på ungdomskolen. Jeg gikk over til snus til snus etter hvert, og fra første året på videregående snuset jeg fast.

Snus fremfor røyk
Noen av grunnene til at snus har blitt så vanlig blant kvinnelige studenter tror Jeanette det har mye med røykeforbudet å gjøre.
Det er lettere i dag å ta seg en snus i stedet for en røyk, sier hun. Hun forteller at hun er veldig imot røyk.
Ifølge SIRUS er antallet kvinnelige studenter som snuser hele 12 prosent, mens antallet røykere var på 10 prosent.
- Dette tyder på at snus er i ferd med å spre seg blant kvinner, sier Karl Erik Lund, forskningsleder hos SIRUS.

- Ikke feminint
- Jeg snuser en boks om dagen. Jeg vil definitivt si at jeg er avhengig, sier Jeanette Kristansen. Hun sier at til tross for risikoen for skadevirkninger av snus, angrer hun ikke på at hun begynte med snus.
- Bokser som er lagd spesifikt for jenter tror jeg lokker mange jenter til å begynne med snus, sier hun, men legger til at hun ikke synes snus er spesielt feminint.
- Det ser mandig ut, utbryer Jeanette.
Hun forteller at hun bruker snus i alle sosiale sammenhenger, men at hun faktisk snuser mindre på fest.
- Jeg snuser mindre da, fordi jeg drikker alkohol, avslutter hun.

Studenter er trendsettere
I forskningsrapporten som SIRUS la frem i slutten av august, er tallene i følge forskningsleder Karl Erik Lund et sikkert tegn på at snusbruken er i ferd med å spre seg blant kvinner, mens det blant menn sannsynligvis har nådd høyden. Samtidig mener han verdien av å studere studenters tobakksvaner er høy. Lund sier blant annet studenter som tidlig er ute med nye vaner kan fungere som et barometer på forbruksstrømninger.
- De er effektive i å lære bort nye vaner. Forbruksendringer blant studenter vil sannsynligvis spre seg til andre grupper, sier Karl Erik Lund.

Stengt for kommentarer.