Et bærekraftig samfunn uten olje

24. januar 2012 14:24 av Helle Øverhaug 

Mange av oss blir mer og mer miljøbevisste med tida. Mange har også skjønt at oljen ikke kommer til å rekke til evig tid. Men hvordan kunne vi levd i et bærekraftig samfunn uten olje? Tre studenter ble spurt om saken, og her er hva de hadde å si:

Foto: Photogramma1

Hvordan ser du for deg et bærekraftig samfunn som ikke er basert på olje?

Trygve Øvergård (20), student:
Gjennom info og erfaring jeg har opparbeidet meg gjennom ungdomsskolen, vgs, NTNU og media generelt har jeg denne oppfatningen: Nei, vi har ingen mulighet i nåværende tidspunkt til å utelukke olje i vårt samfunn.

Hvorfor? Fordi solcellepanel, vannkraft, vindkraft og et samfunn bygd på fornybar energi er kommet langt, men ikke langt nok. Det koster for mye penger og det blir en så stor endring i maktsamfunnet, at selv om dette er en god forandring for verden med hensyn til CO2, er det ikke en reell tanke.

Ellen Storrusten (20), student:
Skal jeg prøve å være litt seriøs, så tror jeg vi hadde vært mye flinkere på de alternativene som finnes og kan gjenvinnes og ikke tømmes, og teknologien hadde vært tilpasset deretter.

Og om vi ikke hadde hatt olje i utgangspunktet, hadde vi sikkert heller ikke vært så late at vi ikke kommer i gang med å gjøre noe seriøst for å bruke mindre, slik som det virker nå. Dette fordi mennesket burde være så glupt at det kan utnytte andre ressurser, det er bare så dumt at vi vente oss til den lite miljøvennlige først.

Even Gårdsmoen (20), student:
Teknologien har kommet seg så langt at det meste kan i hvert fall i teorien klare seg uten olje, men de fleste løsninger er dyre. Og det vil bli vanskelig å bytte ut større maskiner som baserer seg på olje.

Et bærekraftig samfunn ville nok mest sannsynlig basere seg på ting som sol, vind og bølgekraft. Men om dette er nok til å kunne gjøre opp for all oljen som blir brukt i verden til dags dato, det vet jeg ikke.

Stengt for kommentarer.