Årets urørt

24. januar 2012 14:13 av Anne Grete Tøssebro 

Forrige fredag var det nok en gang duket for Urørt-finale på Samfundet i Trondheim, og det var til slutt gitaristen Mikhael Paskalev som gikk av med seieren.

24-åringen fra Ålesund vant foran de fire andre finalistene; elektronikaduoen Lemâitre, elektronica-artist AutoLaser, metalbandet Overthrow og poptrioen Bendik.

Ikke alene på scenen
Sammen med eget band bestående av blant annet Spellemannpris-vinnende Jonas Alaska, klarte de å kapre seieren foran den andre toppkandidaten; Lemâitre med deres sang Strobes pt. 2. Paskalev klarte å få flertallet av stemmene fra både dommerne og folket.

- Det er veldig mye og veldig lite som skjer inne i hodet mitt nå. Man blir på en måte litt lamslått, sa Paskalev etter å fått overrakt Urørt-statuetten fra årets programledere Mari Garås Monsson og Stian Blipp.

Dommernes dom
Dommerne mener at Paskalev kommer til å nå langt med vinnersangen I spy. De sier i sin dom at det er en radiovennlig gitarbasert popsang, som vil nå fram til flertallet av lytterne. De mener også at Paskalev har et samspilt band i ryggen, og at bandet har en genuin tilstedeværelse i musikken.

Dommerpanelet besto av popstjernen Eva Weel Skram fra Eva and the Heartmaker, P3s musikksjef Mats Borch Bugge og Montée-gitarist Erlend Mokkelbost.

Blir en bra sommer
Paskalevs vinnerlåt I spy vil bli A-listet på P3, som er en del av gevinsten, og han er blitt booket til flere store festivaler i sommer som Pstereo, Slottsfjell og Hove. Allerede i februar kommer han for å spille på By:larm, sammen med blant andre AutoLaser, Bendik og Lemâitre. I august kommer Mikhael Paskalevs debutplate ut.

- Jeg skal fortsette som før, men denne seieren tror jeg vil komme til å bety mye for meg i tida framover, sier han til NRK.

Indie og alternativ country-rock
Paskalev beskriver sin egen musikk som pop, men med røtter fra gospel og alternativ country rock. Han er blitt inspirert av artister som Paul Simon, Tom Waits og The Shins.

På Urørts hjemmesider skriver de at Paskalevs låter varierer fra en sjelfull stemme kompet av sin akustiske gitar i kjent visestil, til sigøynervals med en skeiv blåserekke og et sirkus av energi. Med et band fylt av karisma og ideer, viser 24- åringen en kvalitet det er lenge mellom hver gang du hører.

Stengt for kommentarer.