Lek mer med musikken

18. januar 2012 12:43 av Mari Janne Støle 

Rockemusikeren Hans Bollandsås mener det er viktig at barn og unge får utfolde seg med musikk og lek.

Selv er han takknemlig for de mange mulighetene som har åpnet seg med eksponeringen av deltagelsen i X-Faktor. Det å bli gjenkjent på gata er ikke noe han ser på som noe problem.
- Det er noe man må regne med. Jeg har nok blitt mer reflektert og forberedt med årene. Sånn sett er det fordel og slå igjennom i en høyere alder, sier Hans Bollandsås.

Tørre å feile
Bollandsås mener unge musikktalenter har en større fordel i dag, i forhold til da han selv var barn. Han mener det kan være lurt å benytte seg av ulike medier.
- Gjennom blant annet Facebook og tekstmeldinger er det mange barn og unge, som synes det er lettere å vise seg frem. Man har ikke de samme fordommene, men tør å være seg selv. Mange begynner i det små og opptrer for klassen sin og UKM. Det handler om å slappe av og tørre å feile. Det gjelder å leke seg og gjøre det man har lysst til, sier rockemusikeren, som tror man lærer mye av dette på sikt.

Sceneskrekk
Selv hadde han sceneskrekk som barn, og var i flere år redd for å vise seg frem. Bollandsås tror foreldrene hadde en stor medvirkning for at han har kommet dit han er i dag.
- Voksne bør la barna få holde på med øving selv om det kan virke bråkete. Mange foreldre staker ut kursen til sine håpefulle allerede i tenårene. Man bør ikke ha for mange forventninger og for høye mål, sier Bollandsås, som selv er blitt god på å følge magefølelsen sin.

Gode tilbud
Som tidligere musikklærer gjennom flere år både privat og gjennom kulturskolen i Melhus, har han møtt mange ulike personligheter.
- Det er et godt tilbud og en god kultur her til lands.  Barn og unge bør få mulighet til å utfolde seg og prøve forskjellige aktiviteter. Det er et pluss og kunne flere ting, sier Bollandsås, som selv begynte som trommeslager før han senere som fjortenåring lærte å spille gitar. I fire år spilte han i ungdomsbandet ”Red White and Blues”

Ikke lei
Hans er opptatt av å være seg selv. For denne karen er det ikke bare pengene som er motivet bak det han driver med. Selv om han i dag har musikken som levebrød er det mye øving som ligger bak.
-Når man får gjøre det man liker blir man ikke lei, mener han. Den imøtekommende musikeren vil ikke røpe hvilke planer han har for året 2012, men håper det vil bli større mulighet for å styre hverdagen mer på egen hånd.
- Jeg vil leve mer fleksibelt og i nuet, men samtidig ikke ha for mange planer. Jeg har ikke så høye ambisjoner, men ønsker å være mer tilstede og leke meg mer med musikken. Slik tror jeg det er viktig å tenke for både barn og voksne, sier Bollandsås med et smil om munnen.

Hans Bollandsås

Foto: Mari Janne Støle

Stengt for kommentarer.