Unge bilførere må skjerpe seg

8. februar 2009 15:34 av Cato Gjerstad 

Liv Signe Navarsete vil at det skal bli lettere å miste lappen og får flere prikker. – Det må bli lettere å miste lappen for unge, uansvarlige sjåfører, uttalte statsråden i Stortingets spørretime.

34 prosent av ulykkene er frontkollisjoner. <i>Illustrasjonsfoto.</i>

FRONT MOT FRONT: 34 prosent av ulykkene er frontkollisjoner.

Statsråden uttalte i Stortingets spørretime idag at sjåfører mellom 18 og 24 år kan regne med større prikkbelastning og at det vil bli lettere å miste lappen. Dette i et forsøk på å få ned dødstallene i trafikken. Hordaland kommer verst ut.

- Dersom de ikke opptrer mer voksent og fornuftig i trafikken må det bli lettere å miste lappen. Derfor vil vi øke prikkbelastningen for unge bilførere mellom 18 til 24 år raskt, sa hun.

Omtrent 25 prosent av de som dør i trafikkulykker er mellom 15 og 25 år.

68 døde i 2008
Navarsete har vært i samtale med unge bilførere, hvor de fortalte at det verste som kan skje er å miste lappen. 64 ungdommer i den aktuelle aldersgruppen døde bilulykker i 2008, mot 35 året før ifølge Statistisk Sentralbyrå. Totalt døde 233 personer i trafikkulykker. De fleste av ulykkene hvor ungdom var involvert var utforkjøring.

- Det vil ble flere kontroller fremover, fartskontroller, promille- og bilbelte-kontroller. Allerede i vår, sa Navarsete.

Statsråden syntes også det er skremmende at unge sjåfører har opp til 40 ganger høyere risiko enn de fleste bilister.

Stengt for kommentarer.