Medmennesker

11. januar 2012 11:37 av Jonas Bäcklund 

Telefonselgere ringer alltid på det verst tenkelige tidspunkt, det har vi vel alle erfart. Dette tidspunktet er for eksempel… når som helst.

Bilde: Herman Layos

Det er ingen som liker å bli kjempeglad for at noen endelig ringer deg, til å gå direkte i kjelleren å hente kraft for å komme tilbake igjen etter å ha sett at det er en telefonselger som satt i andre enden av linja. Selv fikk jeg muligheten til å jobbe som telefonselger, og som den fattige studenten jeg er, skulle det vell bare mangle at man sier blankt ja til en jobb når det dukker opp. Jeg tenkte for meg selv. Telefonselger? Vil jeg virkelig bli en av dem?

Etter å ha tenkt over saken, fant jeg ut at av prinsippsak vil jeg heller leve på billig kneipbrød og nudler, i stedet for å bli med i sekten av onde, plagende selgere. Det slo meg liksom at jeg heller ville bodd på gata enn å bli en del av dem.

Her forleden ringte det en selger. Uten å tenke spesielt over det svarte jeg høflig «Ja, dette er Jonas?». I andre enden satt en stakkar og prøvde å tjene seg en slant for å slippe nevnte kneipbrød og nudler. Som det faenen jeg er, sa jeg at jeg var svært interessert, men han måtte vente litt for det var på nippet til å koke over på ovnen. Jeg la deretter telefonen ned på bordet og tok opp playstationspaken for å spille ferdig fotballkampen på tv. Det er tross alt den som ringer som betaler for samtalen.

Men så er det den kjente og kjære samvittigheten min som slår til igjen da. Stakkar liten som endelig trodde han skulle få noen ekstra kroner på kontoen, men ble i stedet skjelt ut av sjefen. Jeg hoppet i dusjen og vasket bort det verste av skyldfølelse. Gråt en skvett. Disse menneskene er da som alle andre!

Ikke lengre etter ringer nok en selger. Jeg bestemmer meg for å ta en lang og dyp samtale med dette individet som prøver å være hyggelig fra den andre siden av røret. Vi snakker om alt mellom himmel og jord. Vi uttrykte følelser som om vi hadde vært de beste barndomsvennene.

Dette vil kanskje overraske deg, men jeg fikk veldig mye ut av den samtalen. Telefonen viste til en 40 minutters lang samtale, hvor jeg fant ut virkeligheten av disse ukjente menneskene som ringer fra et eller annet firma et sted. Jeg fant ut at de vil kun prøve å selge deg noe. Og at jeg har fått meg ny miksmaster som sendes i posten i morgen.

Stengt for kommentarer.