Den usikre veien

15. november 2011 9:34 av Siv K. Berg 

Med en bachelor of Art i baklommen og en pågående bachelor fra Kunsthøyskolen i Bergen, er illustratøren Heide Suul Næss (24) fremdeles bekymret for hva fremtiden vil bringe.

Den sprudlene kvinnen prater i full fart om hverdagen som illustratør og studenttilværelsen. Hun har vernissage den 17. september, men dette er ikke hverdagskost for en illustratør. En fremtid innenfor dette yrket, bringer mye usikkerhet.

– Det er vanskelig å få jobb uten erfaring, men hvordan skal jeg få erfaring uten jobb, spør hun undrendes.

– Det er skummelt
Heidi går ikke rundt grøten når spørsmålet om fremtiden kommer. Hun retter på brillene, og forteller den brutale sannheten.

– Det er skummelt. Det fleste jeg kjenner tar trygge utdanninger som gir gode, stabile lønninger. Dataingeniør og sykepleiere. Illustrasjon derimot, er usikkert og det er vanvittig vanskelig å få jobb.

– Møter du noen hindringer på veien?

– Folk ser ned på meg når jeg forteller at jeg er illustratør. Dette er typiske realfagmennesker, som ikke forstår at dette er et yrke eller at jeg må ta betalt for arbeidet jeg utfører. Heldigvis er det mange som har forståelse for det. Som oftest er de kreative selv.

Målbevisste valg
– Det sies at alle nordmenn er født med ski på bena. Jeg hater å stå på ski! Jeg tror jeg ble født med en blyant i hånden, forteller hun ivrig mens latteren fyller rommet.

Fra hun var liten har Heidi alltid likt å tegne. Det var aldri tvil om at dette var det rette yrket for 24-åringen. Men veien dit, er lang.

– Jeg har allerede en bachelor of Art etter å studert ved Norges Kreative Fagskole og London Metropolitan University. Men jeg følte ikke at jeg hadde nok kunnskap. NKF var fantstisk, men London var ikke like bra. Jeg trengte mer.

Dermed endte hun opp på Kunsthøyskolen, hvor hun tar fag som grafisk, illustrasjon foto og motion design.

– Mange stusser over at jeg har begynt på min andre bachelor i samme type felt, men jeg lærer så mye og får mer å skrive på CVen. Kanskje det blir en master også. Jeg får nok et enormt lån, men det er verdt det!

Panserlugg
Gjennom bloggen panserlugg, tegner 24-åringen livets opphold. Mye av bloggen handler om året i London. Et år som hun trodde skulle bli så bra, men som ikke levde opp til forventningene.

– Jeg overdriver litt på bloggen. Det er en fin måte å få ut frustrasjon, med humor. Jeg vil ikke bare klage. London var ikke så dårlig som bloggen fremstiller det, men jeg har hatt bedre år.

Det faglige var det største sjokket. Den kreative 24-åringen var vandt med e

n studiehverdag fylt av kreative og realistiske oppgaver. Dette var ikke tilfellet i London.

– Jeg kunne fort bruke ti timer om dagen for å drive research. Oppgavene vi fikk var i

kke realistiske. Det ble så mye mer akademisk i London, forteller hun oppgitt.

Fashion og fugler
Hennes tidligere studievenniner beskriver henne som en positiv jente med fargerik og leken kunst, noe hun selv er enig i.

– Kunsten min er beauty, fashion og mote-illustrasjon. Jeg liker også å bruke foto sammen med illustrasjon, det gir et spesielt preg over det hele, forteller hun muntert.

Det er snart tid for vernissagen, hvor hun planlegger å vise sine mest populære verk.

– Det blir litt fashion og litt fugler. En god blanding, rett og slett, avslutter hun med et smil.

Stengt for kommentarer.