Særegent portrett

28. oktober 2011 14:32 av Joakim Myhre 

En dokumentarfilm utenom det vanlige.

Pushwagner er blant Norges mest suksessrike samtidskunstnere, og har i senere tid skaffet seg et stort navn internasjonalt. Nå har det blitt laget dokumentarfilm om den fascinerende mannen, regissert av Even Benestad og August B. Hanssen.

Sammen har de fulgt Pushwagner over tre år, og valgt å fokusere på livet hans i nåtiden.

Vi blir kjent med kunstneren Pushwagner gjennom en rekke samtaler og situasjoner, men vi ser lite til privatpersonen Terje Brofoss, som er hans egentlige navn.

Det er ikke det at filmskaperne ikke forsøker, det gjør de en rekke ganger – men da tar Pushwagner selv over regissørrollen og legger føringene for hvordan scenene skal løses. Denne konflikten som til stadighet oppstår, har filmskaperne brukt til sin fordel. Det gir seerne et bilde av hvordan kunstneren er. I kunsten sin fokuserer han på kontroll av individer, og han stiller tidlig i filmen spørsmålstegn ved hvem som skal kontrollere kontrollørene. At Pushwagner tar styringen, er dermed en naturlig del av hans personlighet.

Vi får sjelden se arkivbilder, men Pushwagner forteller åpenhjertig om sin trøblete fortid. Han tar oss med på en rundtur og viser oss hvor han pleide å sove under perioden han levde på gaten, og avslører hvorfor han har så sterkt forhold til alkohol.

I begynnelsen av filmen blir vi presentert for et tidligere kjærlighetsforhold som tok slutt, og som var starten på Pushwagners nedturer. Denne delen kunne med fordel vært utdypet noe, i og med at dette åpenbart var et viktig vendepunkt i livet hans. Forutenom dette, dekker Pushwagners tilbakeblikk fortiden på en tilstrekkelig måte.

Vi får også se en del av Pushwagners kunstverk gjennom tredimensjonale animasjonssekvenser hvor vi som seere blir trukket inn i verkene, og på denne måten opplever kunstverkene mye nærere. Det er brukt moderne, mystisk og elektronisk musikk fra Ugress, et virkemiddel som gjør verkene mer spennende og levende.

Alt i alt er dette blitt en interessant dokumentarfilm om en meget interessant personlighet. Pushwagner har levd et utsvevende liv som pirrer manges nysgjerrighet. Her får du en mulighet til å bli bedre kjent med den sprø kunstneren, uten at noen av mytene om han drepes av den grunn.

Terningkast: 5

Comments

En kommentar to “Særegent portrett”
 1. Carsten sier:

  Hyggelig med en femmer!

  Skal dere være sikre på å få med dere filmen i Oslo, har den de siste to ordinære visninger idag og imorgen søndag (29/30. okt) på Klingenberg.
  Den settes opp igjen sporadisk etterhvert, og rundt i landet på Den Store Kinodagen 5. okt.

  Hilsen
  Carsten Aanonsen, produsent