– Ikke særlig avskrekkende

4. februar 2009 13:50 av Mona Grønningen 

– I Norge straffes man med frihetsberøvelse. Du skal ikke ha vært lenge inne i fengselet før du blir pasifisert mentalt, sier fengselsdirektør Ketil S. Evjen i Bergen fengsel. Likevel synes ikke alle innsatte at fengselsoppholdet er så ille.

– Bergen fengsel er ett av landets beste å sone i, og det er ikke særlig avskrekkende å sitte her. Vi har til og med eget bad med dusj og toalett på cellen, sier en 42 år gammel innsatt til Norgesnytt.  

Idyllisk
Fra cellevinduet har de innsatte en idyllisk utsikt til uteområdet med stier, vann og bruer. Det holdes også husdyr som ender og høns, som de innsatte tar seg av.
Bergen fengsel er Norges nest største etter Oslo, og ble bygget i 1990. Det var da et hypermoderne fengsel, da de fleste andre er bygd på 1850-tallet.
Menyen de innsatte får består blant annet av wok, kjøttkaker, lasagne og lapskaus.

Finnes livstid
Men selv om de innsatte ikke lider noen nød blir dagene lange, og fengselsdirektøren sier at allmennheten må tenke på den påkjenningen det er å sitte i fengsel.

– Det er bare allmennheten som tror at det ikke finnes livstid i Norge. Forvaring gjør at en i prinsippet kan sitte hele livet i fengsel, forklarer fengselsdirektør Ketil Evjen. 

Hver celle er på maks 11 kvadratmeter, og har enkel innredning bestående av en seng, et skrivebord og et skap, i tillegg et separat baderom. De innsatte får kun det mest nødvendige, resten må de kjøpe selv.  

– Man blir isolert innenfor murene, og mange blir redd for å møte samfunnet. Verden forandrer seg mye på tiden man sitter inne, og overgangen er ofte tøff, avslutter han.

Stengt for kommentarer.