Fengslende på scenekanten

4. februar 2009 14:16 av Åsa Nord 

- Det er naivt å tro at alle mennesker i utgangspunktet er normal og uten problemer, og at det er tilfeldigheter alene som avgjør hvem som blir kriminell og ikke, sier fengselspsykolog Sindre Angeltvedt.

scenekanten

Kim Kalsås, Sindre Angeltvedt og Pål Rønning sammen med ordstyrer og teatersjef Bjarte Hjelmeland.

Publikum på Den Nationale Scene har nettopp sett Norén forestillingen ”Guttene i skyggen”, som er en sterk historie om sju forvaringsfanger og en fengselsansatt. Etter forestillingen inviterer teatersjef Bjarte Hjelmeland til debatt på scenekanten.

Henslengt i en sofa på scenen sitter et par av skuespillerne i stykket med hver sin pils, sammen med psykolog Sindre Angeltvedt. Psykologen er ansatt av Helse Bergen, og jobber ved voldsprogrammet i Bergen fengsel. Han har fulgt skuespillerne og regissøren i prosessen med å jobbe frem forestillingen.

Trengte bekreftelse
- Vi trengte bekreftelse på at vi kunne gå så langt som vi har gjort med karakterene, sier skuespiller Kim Kalsås.

I prosessen hadde skuespillerne også besøk av en som soner en dom for drap. I forbindelse med dette kom det reaksjoner fra både voldsofferforeningen og pressen.

- Syns dere vi forherliger gjerningsmannen, og gjør ham til en helt med dette stykket, spør Hjelmeland.

Glad vi er her
- Jeg syns ikke vi skaper et heltebilde av den kriminelle. Vi fremstiller en sammensatt og vanskelig situasjon. Våre karakterer er kanskje ekstremutgaven, men vi ønsker å formidle at det er håp om rehabilitering. Vi må huske å være glad for at vi er her, og ikke der de er, sier Kalsås

Teatersjefen styrte debatten med tidvis lange og innviklede spørsmål. Spørsmål fra publikum førte sjeldent til paneldebatt, fordi Hjelmeland selv valgte å svare, for kjapt å gå videre.

Stengt for kommentarer.