– Om Obama kan, kan vi!

4. februar 2009 13:01 av Lars Selvik 

Det var over et par flasker rødvin etter en dag på ski, at en gjeng studenter fra Sogndal kom på ideen om å starte et politisk parti. I dag har de over 2500 medlemmer i Facebook-gruppen sin. – Om Obama kan, kan vi. Det er slagordet vårt, forteller Lars Martin Fjeld, som er initiativtaker til Det Kongelige Norske Pudderparti.

myrkdalen

Studentene fra Sogndal er glad i å stå på ski. Det gjenspeiles i partiprogrammet deres.

Skientusiastene fra Høgskolen i Sogndal er opptatt av friluftsliv. Dette gjenspeiler seg i noe av den politikken de skal føre om de blir til et politisk parti. Hevet studentstøtte med reisebudsjett til alpene for å stå på ski er en av sakene DKNP skal kjempe for.

Mediedekning
Gruppen på Facebook har allerede fått oppmerksomhet i media. Da NRK P1 ringte for å få et intervju med studentene ble de overrasket.

– Facebook-gruppen ble startet sist uke. Etter to dager ringte radioen og spurte om et intervju. Vi synes det var fantastisk morsomt. Vi kunne ikke si nei, forteller Markus Mohn Werner som var med på å starte partiet.

Han forteller at det bare har ballet på seg etter det. I utgangspunktet var han litt skeptisk til prosjektet, men han har blitt dratt inn i det. Nå har de undersøkt hvordan man går frem for å stifte et politisk parti.

– Vi må skaffe 500 underskrifter fra folk i fylket for å bli registrert som politisk parti. Uansett hva som skjer får vi i hvert fall blest om Sogndal og Studentveka som skal være her i slutten av februar. Det er kjekt og bra for miljøet her, sier Mohn Werner.

– Vanskelig å få til
Valgforsker, Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø, er ikke overrasket over en slik entusiasme rundt et slikt fenomen på Internett.

– Med Internett er terskelen blitt veldig lav for slike bevegelser. Det blir imidlertid en utfordring å bringe dette ut i hverdagen, sier Buck.

Likevel finnes det eksempler der partier som startet som en spøk nå blir tatt alvorlig. Buck forteller om partiet Øl-elskerne i Polen som ble startet for et par år siden. I dag er Øl-elskerne et respektert støtteparti i den polske regjeringen, forklarer en leende Buck.

Mosjon og klima
– Det aller viktigste for oss å få frem er at vi vil få folk i aktivitet. ”Hele Norge ut i snøen” er en viktig del av det vi står for politisk, forteller Fjeld.

Studentene fra Sogndal spøker ikke når de skal starte politisk parti. De har allerede spikret sammen et partiprogram. Fokus på klimapolitikk står sentralt.

– Selv om det kan høres lite ut med en gjennomsnittsøkning i temperaturen på en til to grader til 2050, men bare tenk på hvor mange færre snødager man får med selv den lille den forandringen, forklarer de skiglade studentene i programmet sitt.

Må bade
Studentene er også glad i forskjellige stunts. Gruppen skal markere forskjellige delmål på veien til å bli et politisk parti. I dag må derfor to av medlemmene svømme over Sognefjorden. Per Kristian Eidsvik og Jens-Erik Furulund trodde ikke Facebook-gruppen skulle få 1000 medlemmer og lovet å svømme over Sognefjorden om det ble en realitet. Med tørrdrakt og pågangsmot legger ”PK” og Jens-Erik på svøm over den iskalde fjorden.

– De begynner å kjenne presset. Spesielt etter at det er observert hval og spekkhogger bare noen kilometer fra hvor de skal svømme, avslutter en lattermild Lars Martin Fjeld.

Comments

2 kommentarer to “– Om Obama kan, kan vi!”
  1. Therese Soltveit sier:

    Synest nyheten din var morsom å kjekk å lese..:) goody..

  2. Kjempe bra skrevet Lars:)