Haute Couture

23. september 2011 18:45 av Maren Ørn Ivarson 

Den erfarne kunstneren Marta Dortea Sagland Lea har laget fargerike bilder av eksklusive stoffer fra Paris. Søndag andre oktober er det åpning av utstillingen hennes på Galleri G i Sandnes sentrum.

Marta Dortea Sagland Lea med noen av bildene sine

Marta er adjunkt og har jobbet 30 år som formingslærer, i tillegg til å lage kunst. De siste 12 årene har hun  jobbet fulltid som kunstner i sitt flotte atelier i sveitserstil på Figgjo.

En allsidig kunstnersjel

I 1972 debuterte hun på vestlandsutstillingen med et tekstilt arbeid kalt Linjespill. I ettertid har hun malt klovner, menneskekropper samt laget jakker og genserer.

-       Jeg har hele livet mitt hatt en trang til å skape. Jeg liker å utforske ulike teknikker, og har alltid gått mine egne veier. Det blir som et forskningsprosjekt for meg, og bildene tar form mens jeg arbeider, forteller Marta.

Med parisisk stil

For 20 år siden var hun i Paris og kjøpte noen unike stoffer. De har ligget i fred, helt til hun i fjor fikk lyst til å ta dem frem.

-       Jeg la dem på en plate med lim og lot fingrene forme det de ville. Etterpå så jeg at det blanke og pompøse stoffet så ut som en kjole. Derfor har jeg kalt billedserien for Haute Couture, opplyser Marta.

Havet som inspirasjon

Utstillingen hennes heter Mitt skattekammer og består også av abstrakte malerier uten bruk av stoff. Hun har brukt ulike nyanser av blått i flere av bildene.

-       Jeg husker at jeg i min barndom satt i huset hos min moster på Reve og så utover havet. Dette var meget inspirerende, og tankene fløt fritt. Himmelen og havet har så mange vakre nyanser, og blått kan virke både mørkt og dramatisk, men også mykt og beroligende, sier Marta.

Studieturer

Marta reiser mye til utlandet og går på gallerier. Hun kaller alle ferier for studieturer, for det er her hun henter inspirasjon. Sammen med mannen kjører hun på kryss og tvers i Europa med campingbilen, og malerutstyret er alltid med.

-       I sommer laget jeg en billedserie mens vi var i Korsika. Disse har jeg kalt La Chiappa som betyr fyrtårn, men også er stedsnavnet på plassen vi bodde. Jeg satt 16 dager i solen, og så utover havet og det fantastiske lyset. Gjennom fargebruken i bildene kan en tydelig ane dette lyset, forteller Marta.

Musikkens språk

Kunstnerens billedspråk er i slekt med poesien. Det er en fabel over livet, og en hyllest til musikaliteten og naturen. Hun maler fargene og rytmen som finnes i musikken og poesien. Gjennom bildene får hun ut følelsene og drømmene, og hun inspireres gjennom møtet med andre mennesker.

-       Farger er det viktigste for meg, og gjennom fargebruken uttrykker jeg stemningen i musikken. Bildene mine er derfor oppkalt etter musikalske uttrykk, opplyser Marta.

Fra figurativt til abstrakt

Hun maler abstrakt, og synes det er spennende at andre kan gjøre seg opp egne meninger, og se forskjellige ting i bildene.

-       Det er befriende å utfolde seg fritt med penselen, bruke kraft, og se at alle ideène strømmer utover lerretet. En stanger litt underveis, men selve prosessen er viktig, og plutselig dukker det opp noe som ligner fossefall eller ringer i vann.  Det er en ubeskrivelig god følelse når en har fått til noe, hevder Marta.

Klesdesigneren

På åpningen av utstillingen skal den energiske kunstneren ha på seg en lakserosa jakke, som hun laget av svigermors selskapskjole for elleve år siden. Den har hengt til pynt og inspirasjon i atelieret på Figgjo, og ventet på den rette anledningen.

-       Jeg både gleder og gruer meg til åpningen. Det er litt skummelt, og jeg håper det kommer mye folk og at bildene mine blir godt mottatt. Min niese skal spille piano, og ordføreren skal åpne utstillingen. Etterpå trenger jeg en pause, men kjenner at jeg har kommet inn i en god prosess og gleder meg til å jobbe videre, sier Marta.

Til høsten reiser Marta til Paris for å kjøpe stoffer på den samme butikken på Montmartre som hun var i for 20 år siden.

Haute Couture

Stengt for kommentarer.