-Hva vil det si å være seg selv?

19. september 2011 13:25 av Maren Ørn Ivarson 

Dette spør Peer Gynt, samtidig som han lurer på: hva vil det si å være en annen? Rogaland Teater ønsker å vise at dette er dagsaktuelt.

Foto: Vibeke Sahl

Det er premiere på Rogaland Teater, og en spesiell aften. En moderne versjon av Peer Gynt vises, samtidig som det i forkant er vernissage  i teaterets foajè.

De nye bildene som dekorerer det ærverdige teateret, fanger blikket med en gang en trør innenfor. Nysgjerrige øyne følger veggene i rommet. Folk prater stille, mens de smiler og ler. Alle står med et glass i hånden, men ingen tør å røre snacksen som er satt frem.

En kunstnersjel

Teatersjefen Arne Nøst har i regi av Statoil invitert Jonathan Anderson og Edwin Low for å vise åtte verk av deres berømte billedserie ”Manga Dreams”. Han er selv

billedkunstner, og ønsker å få kunst inn i teateret.

-       Folk møtes for å se teater. De vil da få kunst midt i fjeset når de kommer inn. Det er bra at de har noe å hvile øynene på, sier Nøst.

Teatersjefen velger selv ut den kunsten han synes er interessant, men vil at det skal være en sammenheng med teaterstykket som vises, samt at kunsten skal være moderne.

-       Denne utstillingen er perfekt til Peer Gynt, fordi det handler om identitet og fantasi, samt hvordan mennesker ønsker å fremstille seg, avslutter Nøst før han haster inn for å se premieren.

Inspirert av Asia

Anderson & Low var på reise i Japan, da de så ungdommer som hadde stylet seg for å ligne asiatiske tegneseriefigurer. De syntes dette var fascinerende, og inviterte ungdommene til studioet sitt i London.

-Vi ønsket å gå lenger enn det vanlige portrettet. Vi ønsket å bruke fantasi til å lage visuell kunst. Disse ungdommene var interessante og usedvanlige, og vi ønsket å få frem dette i bildene, forteller fotografene.

De vil at publikum skal se hva de vil i bildene, men mener selv at det finnes en sammenheng med Peer Gynt.

-       Hva vil det si å være seg selv, og hva vil det si å være en annen? spør Peer Gynt. Det er jo nettopp det disse ungdommene gjør. De prøver å skape en identitet ved å forme utseende sitt til å ligne en tegneseriefigur, sier Anderson &

Low.

Godt fornøyd

Det er mye folk i foajèen, og Randi Skår Størseth og Magnar Jørpeland har satt seg ned for å slappe av.

-       Dette var spennende, nesten som en tegneserie, sier Størseth.

De er blitt invitert gjennom Statoil, og skal se Peer Gynt etterpå.

-      Det som gjør mest inntrykk er hvordan de på en måte fjerner seg fra virkeligheten. I tillegg har bildene høy kvalitet, og nesten en tredimensjonal effekt, hevder Jørpeland.

Fra olje til kunst

Statoil er tilstede som samarbeidspartner. De har egen kunstavdeling, som arrangerer utstillinger, kjøper inn kunst og deler ut kunstpris, samt har eget program hvor de støtter nye kunstnere.

Kunstansvarlig Jens R Jensen forteller et de ønsker å dele kunst med flest mulig mennesker. De ønsker å gi noe tilbake til samfunnet.

-       Vi vil bruke kunsten til å skape en læringssituasjon ved å åpne opp for dialog og debatt, samtidig som vi ønsker engasjement og deltakelse, opplyser Jenssen.

Statoil har et eget team med kunsthistorikere som følger med på kunstscenen, og velger ut hvilke kunstnere de skal gå videre med.

For halvannet år siden så Jenssen noen bilder av  Anderson & Low. Han likte det originale uttrykket, og tok kontakt med dem.

-       Manga har blitt en trend blant ungdommer i Asia, og det er spennende å se hvordan tegneserier former ungdomskulturen. Bildene speiler en samfunnssituasjon, hvor ungdom lager en kopi av seg selv, forteller Jenssen.

På samme måte prøver regissøren av stykket Peer Gynt å fange ungdommen, for å vise at dilemmaene han møter er like aktuelle i dag.


Statoil deler ut kunstpris

For tredje gang deler Statoil ut kunstpris og 500 000 kr til en lovende norsk kunstner. Prisen deles ut i desember, og navnene på kandidatene offentliggjøres i disse dager.

-       Du må nok vente til offentliggjøringen, og jeg kan heller ikke si hvor utdelingen skal skje, sier Bjarne Våga hemmelighetsfullt over telefon fra Canada.

Han er prosjektansvarlig for Statoils ”artprogramme” og sekretær for juryen. Våga forteller at prisen deles ut annenhvert år. Juryen består av fem uavhengige kunsteksperter, som ledes av den norske kunstneren Olav Christopher Jenssen.

-       Vi ønsker å understøtte kunsten. Dette har vært en filosofi for oss helt fra starten. Vi ser på det som vår oppgave, samtidig som kunst gir et inspirerende arbeidsmiljø, opplyser kunstansvarlig Jens R Jenssen.

Kunstprisen er en del av Statoils program Morgendagens Helter, som også deler ut stipender til framragende talenter innen feltene utdanning, klassisk musikk, rock, design og idrett.

Den første kunstprisen ble utdelt i 2007, og ble vunnet av den unge skulptøren Camilla Løw. Den andre ble vunnet av videokunstneren Lars Laumann i 2009.

Stengt for kommentarer.