Bergen satser på gatekunst

19. september 2011 11:24 av Lina Vinje 

Om ikke Bergen var det fra før, skal byen i hvert fall bli det nå: Best på street art.

Budsjettforslaget for 2012 er klart; kommunen bevilger 150 000 kroner til gatekunst.  Det synes Martin Berdahl Aamundsen, redaktør bak boken Street Art Norway, er fantastisk.

- For en en overraskelse. Jeg håper andre kommuner følger etter.

I utrednings- og handlingsplanen for perioden 2011-2015 skriver byrådet at Bergen skal være et toneangivende senter for graffiti, og det har de nå gjort alvor av. Byrådet ser for seg tre strategier for å få dette til:

  1. Økt synlighet av graffiti som estetiske uttrykk, både på profesjonelt- og amatørnivå.
  2. Kompetanseheving, økt internasjonalt samarbeid og styrking av lokale nettverk
  3. Ivaretakelse av estetiske hensyn i arbeidet med å fjerne uønsket graffiti og tilrettelegging for en god dialog mellom kommune og graffitimiljø

Berdahl Aamundsen er selv gammel gatekunstner, og har i boken dokumentert blant annet landets mest anerkjente street art kunstner, bergenseren Dolk.

- Bergensscenen er best på street art, og det er flott at folkene i byen og de som styrer den vil bevare og fremme kunsten.  Bergen er virkelig et forbilde når det gjelder dialog med miljøet, og det er flott at de satser på denne kunstformen.

Kommunens plan for graffiti og gatekunst skal bygge opp under hovedvisjonen om at den europeiske kulturbyen Bergen skal være blant Nordens fremste arenaer for nyskaping, modighet, åpenhet og kreativitet, står det i handlingsplanen.

- Helt utrolig, nå ble jeg glad, sier Berdahl Aamundsen.

Stengt for kommentarer.