Blinktreff med nordlys

14. september 2011 19:44 av Mona Knudsen 

Selvportrett av Eirik Evjen

Multikunstner Eirik Evjen (21) fikk sine bilder vist på BBC, det endte opp med musikkvideo for den unge fotografen.

(Foto: Eirik Evjen)

Eirik som tidligere har hatt foto som en hobby og lidenskap, fikk plutselig mye tid til å jobbe med motiver og landskap da has 89 år gamle bestefar ble diagnostisert med kreft.

Da valgte Eirik å avslutte teaterutdannelsen i London, reise tilbake til Norge og Vestvågøy i Lofoten, for å pleie bestefar.

– Det var ikke så mye å gjøre i Lofoten, jeg kunne ikke bare sitte inne og se på at bestefar hvilte, så jeg fikk mye tid til å drive med foto, forteller Eirik.

En klar februar-dag bestemte han seg for å ta en times lang tur opp på  fjellet. Der plassere han fotoapparatet mot stjernehimmelen og ved hjelp av en teknikk kalt ”timelapse” ,(bilder tatt i serie med en kort intervall), håpet han på å fange overgangen fra dag til natt- og stjernehimmel.

– Jeg gravde kamerastativet ned i snøen, og pakket kameraet inn i genseren og jakken min. Om innpakkingen var nødvendig er jeg ikke sikker på, men min tanke var å få batteriet til å vare så lenge som mulig. Siden skled jeg ned fra fjellet, med bare en tynn trøye på overkroppen. Da angret jeg litt på at jeg hadde ofret yttertøyet.

På nyhetene den kvelden kunne Eirik og bestefar høre at det var en kveld med perfekte forhold for nordlys, og ut vinduet kunne de se lyset danse over fjellene.

– Klokken halv ett om natten dro jeg opp på fjellet igjen, med nytt yttertøy, og oppdaget at kameraet var i god behold. Da jeg fikk se bildene, hadde de fanget hele seansen med nordlyset.

Samme natt redigerte Eirik bildene, og satt dem sammen til en filmsnutt som han sendte til NRK. Allerede dagen etter sendte NRK nordlyssekvensen, og brakte den videre til BBC, statskanalen i Storbritannia. Deretter ble snutten vist verden rundt på BBCs søskenkanaler.

Dro tilbake

Etter et par uker mottar Eirik en mail fra den Amerikanske komponisten Lola Perrin. Hun ville gjerne at Eirik skulle lage en filmsnutt til stykket «The Departure». Da tok Eirik turen tilbake til Lofoten, for han var ikke fornøyd med bildene han allerede hadde tatt.

­– Jeg lot kamera “skyte” med 30 sekunders intervaller den første gangen, da ble filmen litt hakkete, og i fortfilm. Denne gangen tok jeg bilder med ti sekunders intervaller, og jeg tok bilder i flere områder, ikke bare av nordlyset. Det var jo folk over alt der jeg lot kamera stå, men det er jo ikke så mange, og man kjenner de fleste, så jeg bare hang en lapp på kameraet der det sto ”Tilhører Eirik Evjen”. Det var aldri noe problem, og kameraet fikk alltid lov til å stå i fred.

Hva naturen bestemte seg for å vise Eiriks kamera var ikke alltid lett å vite, og skyer kom noen ganger i veien for det fine lyset. Men med det Eirik kaller ”litt flaks” fikk han en film på tre minutter.

– Naturens bevegelser får man ikke gjort så mye med, når jeg redigerte bildene og satt dem sammen redigerte jeg det etter melodien i stykket til Lola.

Videoen ble vist under en av komponistens konserter i mai, og Eirik fulgte opp med å starte på fotostudier, istedenfor å fortsette med teaterstudier. Eirik er nemlig mer enn bare en talentfull fotograf. Han har hatt hovedroller i spillefilmene «Glasskår» og «Tommys inferno», samt mindre roller i storfilmen «Max Manus» og NRK-serien «Himmelblå».

– Jeg manglet motivasjon til å fortsette med teaterutdannelsen, derfor syns jeg det var bedre fortsette med foto, sier Eirik, men innrømmer at han ikke har lagt skuespillerkarrieren helt på hylla.

Eiriks bestefar døde noen få uker etter at bildene til videoen ble tatt, men Eirik vil ikke slutte å besøke den lille byen.

– Når jeg er der har jeg nesten ingenting annet å gjøre. Det er da jeg blir mest kreativ, forteller Eirik.

Se Eiriks kortfilm: Natures Lightbox

Musikk: Lola Perrin, The Departure

Den første videoen som ble vist på NRK og BBC:

Stengt for kommentarer.