Stafett med forfattere

4. februar 2009 14:07 av John Inge Seljehaug 

Med et spann forfattere på laget vil Skrivebua kapre skrivelysten ungdom. I hver etappe får et utvalg brukere tilbakemelding fra en forfatter. 

– Medlemmene velger selv den teksten de vil ha kommentar på. Det behøver ikke være en tekst de er spesielt fornøyd med. Hvis det er et utkast de jobber med, kan de få råd og tips. I prinsippet kan alle medlemmer få tilbakemelding fra en forfatter. De eneste kriteriene vi setter, er brukeren har hatt en viss produksjon av tekster, samt bra oppførsel hos oss, forteller medredaktør Mona Wisth.

Ingen røde blyanter
Forfatterstafetten er et samarbeid mellom Skrivebua og Norske Barne- og ungdomsbokforfattere. Alle forfatterne som er med er en del av NBU. Nettstedet frisket opp funksjoner og tilbud på siden i 2008. Mange av medlemmene ønsker å bli bedre til å skrive. Gjennom flere år har ulike medlemmer ytret et ønske om å bli vurdert av en forfatter. Den som ber den får, oppsummerer Wisth.

– Det blir tekster uten sikkerhetsnett, for foreldrene sover, storesøstere er ute og lærerne er milevis av sted, og da er det heller ingen sensur, rødblyant eller angst for norskkarakteren. Da er bare det kunstneriske motet og følsomheta tilbake, altså den utforskende holdningen til livet og verden. Det blir sterke, vonde og svært gode tekster av sånt. Tekster som sitrer i nervene, skrev forfatter Tore Elias Hoel etter sin måned i stafetten.

Et samlingspunkt
Lederen for Unge Lovende Forfatteres Forening synes det er viktig å skape et samlingspunkt. Det er ofte ensomt å skrive, ofte er det et behov om å diskutere med noen som holder på med det samme. Lederen for ULFF trur at stafetten kan vekke nyskjerrighet hos barn og ungdom.

– Tilrettelelegging og unngå press er alfa omega. Hvis noen til stadighet maser for å få deg til å gjøre noe, går du fort lei. Hemmeligheten er at du må få lyst til det selv. Det lureste er at barnet får lyst til å lese og skrive av seg selv, forteller Gro Jeanette Nilsen, leder i ULFF.

Comments

En kommentar to “Stafett med forfattere”
  1. Åsa Nord sier:

    Kjempegod artikkel! Godt skrevet, og en sak jeg aldri hadde hørt om før. Godt jobba!