Ungdommen stumper røyken
3. februar 2009 21:49 av Elin B. Øvrebø
- En gledelig utvikling, sier Kristin Byrkje fra Kreftforeningen om de nye tallene fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).
Ifølge SSB er det stadig færre nordmenn som røyker daglig. Særlig gjelder dette unge mennesker mellom 16 og 24 år. Siden 2005 har det vært en nedgang på hele ni prosent innenfor denne aldersgruppen.
- Det kan se ut som tiltakene mot røyking har virket. Jeg tror nedgangen er et samlet resultat av røykeloven, økte priser på tobakk og økt oppmerksomhet på problemet. Vi har prosjekter og holdningskampanjer mot røyking og snusbruk på både ungdoms – og videregående skoler. Målet vårt er at fylkeskommunene skal klare å få de videregående skolene helt tobakksfrie. Da blir fristelsen for å begynne å røyke mindre, sier Byrkje.
- Røyking er ikke kult
Venninnene Catharina Svanevil og Anna Arnesen, begge 16 år gamle, synes ikke røyking er kult.
- Jeg røyker ikke på grunn av prinsipp, sier Catharina.
Anna har derimot sikret seg en gullkantet avtale med moren.
- Dersom jeg ikke rører røyk og alkohol før jeg er 18 år, spanderer mamma førerkort på meg, sier hun.
Begge jentene har inntrykk av at det er for lett for mindreårige å få tak i tobakk.
- Butikkene er altfor dårlige til å sjekke legitimasjonen til de som kjøper. Siden det er såpass farlig å røyke burde det også å ha vært høyere aldersgrense, i alle fall rundt 20-21 årsgrense, mener jentene.
- Ring Røyketelefonen
Til tross for sin unge alder har 25 år gamle Jørgen Vik Bergstad har tent sin daglige giftpinne i 13 år allerede. Han er et klassisk eksempel på ”gutten som ville være en av gutta”.
- Jeg begynte å røyke fordi de andre i gjengen gjorde det. Jeg er en svak sjel, sier han unnskyldende.
Jørgen ønsker egentlig å slutte å røyke, men mener han mangler motivasjon. Byrkje i Kreftforeningen har følgende råd til han og andre i samme situasjon:
- Ring Røyketelefonen selv om du ikke har umiddelbare spørsmål. Røyketelefonens veiledere er erfarne og flinke til å motivere dem som ønsker å stumpe røyken, men som synes det er vanskelig å gjennomføre det. Veilederne følger ofte opp med å foreslå avtaler framover etter at røykeren har tatt den første telefonen. Slik blir som oftest veien lettere til å stumpe røyken, sier Byrkje.