Fortellinger fra Pakistan

12. september 2011 22:59 av Håvard Ruud 

I november har forestillingen ”Onkel Sam” premiere. Toni Usman er den eneste skuespilleren i den flerstemte monologen

- Ideen er basert på en serie med tekster av den pakistanske forfatteren Saadat Hassan Manto, som heter ”Brev til Onkel Sam”. Det er tekster skrevet i brevform som beskriver relasjonen mellom ”nevøen” Pakistan, og ”onkelen”, USA, forteller skuespiller Toni Usman.

Mellom 1951 og 1954 skrev den pakistanske forfatteren Saadat Hassan Manto en serie på ni brev til ”Uncle Sam”. I brevene beskrev han den sosiale og storpolitiske virkeligheten i Pakistan, og Amerikas maktmisbruk. Manto regnes som en av Pakistans mest fremragende novellister, som var forut for sin tid.

- I et av brevene beskrev Manto blant annet hvordan Amerika ville bevæpne pakistanske mullaher for å bekjempe sovjetiske kommunister. Og det var jo akkurat det USA gjorde etter at Sovjet invaderte Afghanistan. Det var 24 år etter Mantos død, sier Usman.

Den nye oppsetningen, ”Onkel Sam”, handler om en tilsynelatende alminnelig norsk-pakistansk familiefar, ved navn Farooq, som i det siste har hatt mange spørsmål om livet surrende i hodet. Ingen av de han prater med er i stand til å hjelpe han med å finne svar på spørsmålene han har. Derfor bestemmer han seg for å oppsøke graven til Manto, for å kanskje finne svarene der.

- Publikum vil bli tatt med på en reise, og oppleve det samme som hovedpersonen samtidig som han. Manuset er satt sammen av brevene til Manto, og helt nytt manus som er skrevet av Kristian Strømskag. Farooq referer til ting som står i brevene, så det er ingen forutsetning at man kjenner til Mantos tekster før man kommer for å se forestillingen, forklarer Usman.

Inspirert av Manto
Toni Usman forteller at han er veldig begeistret for den pakistanske forfatteren, og at det ikke er tilfeldig at han har latt seg inspirere av hans tekster til å lage en ny forestilling.

- Jeg er en veldig stor fan av Manto. I brevene så er han ikke sint eller bitter, men han beskriver ting som de faktisk er. Han har en spesiell form for sarkasme, og han tar opp relevante problemstillinger, og mange av dem er like relevante i dag. Noen er kanskje enda mer relevante i dag til og med, sier skuespilleren.

Usman forteller at hovedpersonene i Mantos tekster, aldri er noen feilfrie helter, men at de tvert imot er ordinære og jordnære mennesker. Tabubelagte temaer som sex og storbyens underverden er ofte skildret hos Manto. Og det havnet han flere ganger i trøbbel med myndighetene for.

- Manto tar aldri parti med noen, og er aldri på noens lag i sine tekster. Dessuten var han veldig observant, og hadde detaljerte skildringer som at en hanndue beveger seg forskjellig fra en hunndue, forklarer han.

Usman ønsker ikke å gi det nye stykket sitt et konkret budskap, fordi alle oppfatter det forskjellig. Ambisjonen er å introdusere Manto og pakistansk litteratur til det norske folk.

- Vi håper jo å engasjere publikum, og å sette i gang en tankeprosess hos de som kommer for å se på. Når folk ser et stykke som foregår flere hundre år tilbake i tid, sitter de og ser stykket, klapper og går. Men når de får se noe moderne, og så høyaktuelle temaer, håper jeg at de skal få noe å tenke på når de forlater salen, sier Usman.

Stengt for kommentarer.