Selger på kvalitet

12. september 2011 23:06 av Hallvard Kolltveit 

Etter 34 år hos Sol Cigar i Henrik Ibsens gate, holder Bjørg Svenøe enda koken og fortsetter og gi kundene et av Europas beste utvalg innen tobakksvarer.

Sol Cigar har et av Europas beste utvalg innen tobakksvarer. FOTO: Hallvard Kolltveit

Sol Cigar har et av Europas beste utvalg innen tobakksvarer. FOTO: Hallvard Kolltveit

– Vi er ekstremt gode på dybde og kvalitet i sortimentet vårt. Samtidig har vi fokus på å være en seriøs og kundefokusert spesialforretning, forteller daglig leder ved Sol Cigar, Bjørg Svenøe.

Den klassiske tobakksforretningen et steinkast fra slottet fyller i år 100 år, og har med det overlevd to verdenskriger, flere finanskriser og lovinnskrenkninger innen tobakkssalg. Svenøe tror det er flere grunner til at forretningen går så bra som den gjør.

– Dette har hele tiden vært en familiebedrift, og det er nok noe av grunnen til at den har overlevd. Det er utrolig viktig å ha en stor egeninteresse i bedriften og yrket, samtidig som du må kunne tilpasse deg markedet og tenke profitt.

Svenøe forklarer hvordan man etter krigen solgte sjokolade på grunn av etterspørselen på spesialvarer og hvordan man på syttitallet så mot Stavanger da oljeeventyret startet for fullt.

– På grunn av de mange amerikanerne, fikk vi mange bestillinger på sigarer fra Cuba og Den Dominikanske Republikk. I dag sitter jeg enda på et av Europas beste utvalg innen sigarer og håndlagde piper. Jeg får ofte gode tilbakemeldinger fra utlendinger når de kommer inn i forretningen, og jeg ser også at vi er høyt oppe når det gjelder service og kundebehandling i forhold til andre store aktører.

Kunder i alle aldre
Hun forteller videre at kundegruppen har forandret seg de siste tiårene. Før var det mest den eldre garde som handlet hos Svenøe, mens det nå om dagen er vanlig at en gjeng ungdommer kommer innom for å se på det enorme utvalget.

– Det er viktig å vite at vi ikke selger på avhengigheten av tobakk. Vi selger på kvaliteten og nytelsen ved eksklusive tobakksvarer. For eksempel synes unge menn at det er stilig å kunne sippe på en ordentlig pipe når de er på fjellet, eller fyre opp en skikkelig cubaner når de skal feire noe. Det er denne luksusen vi leverer, og det er vi gode på, forklarer Svenøe.

Hun viser stolt frem en av de mest eksklusive varene i forretningen – en humidor (les: lagringsboks for tobakksvarer) til 30.000 kroner. Samtidig viser hun vei inne i sigarrommet.

– Forskjellige aktører har pålagt meg dette rommet hvor jeg lagrer sigarene. Det er kanskje kronjuvelen med forretningen, forteller en stolt Svenøe.

Men Svenøe ser at det kan komme tyngre tider i fremtiden med de økende begrensningene i salg, markedsføring og røyking av tobakksvarer. Skulle tobakken bli ulovlig i Norge, er det slutten for den tradisjonsrike forretningen.

– Ja, dette er en familiebedrift, så det vil aldri være aktuelt å flytte det utenlands. Samtidig har vi mange faste kunder som liker det å kunne gå litt rundt og titte i forretningen. Det vil ikke kunne bli det samme over en nettbutikk.

Stengt for kommentarer.