Spellemannen

12. september 2011 22:48 av Julia Renate Ingebrigtsen 

Espen Nystad (26) driver bookingbyrået Liquid Chili, men om ti år skal han bytte jobb.

Hvorfor har du valgt en vei innenfor kulturbransjen?

— Fordi jeg synes det er spennende, og ikke minst så er det utfordrende fordi det er et ganske lukket område. Litt vanskelig å komme seg innenfor. Jeg liker utfordringern og jeg er veldig glad i musikk. Jeg har lyst til å jobbe med å arrangere for andre, heller enn å bare være musiker selv.

Hva er det med musikk som fenger deg?

— Nå spør du vanskelig. Det er alt mulig. Man kan være sint og glad til musikk. Både rik og fattig. Musikken er der uansett. Uansett hva som skjer i livet ditt så har du alltid musikk.

Hvorfor eget firma?

— Fordi ehm..jeg vil heller lære meg alt fra begynnelsen enn å starte i et velfungerede firma. Da ser man bare hvor bra ting er, men man må se hva som ikke fungerer for å kunne forbedre seg.

Foto: Julia R. Ingebrigtsen

Hvis du kunne vært kulturminister for en dag, hva ville du gjort?

— Oi..hva jeg ville gjort… Det er vanskelig å si, da er man jo i politikken sin verden. Men jeg ville kanskje ha..det var et vanskelig spørsmål. Jeg tror jeg ville ha bygd en scene i Øst-Finnmark, og det skulle vært billig for artister å komme seg dit for å spille.

Hvilken norsk kulturpersonlighet ser du opp til og hvorfor?

— Jørn Dalchow. Han har eget plateselskap, og han jobber som publisher. Han holder også foredrag i musikkbransjen. Han kan alt om musikkbransjen i Norge. Han er trivelig og alle vet hvem han er. Han har kommet seg veldig langt.

Hva kan du tilføre norsk kulturliv som ikke allerede er der?

— Jeg kan kanskje ikke være så nyskapende, men jeg kan bidra med en ekstra personlighet som gjør sitt for at ting skal bli bedre.

Hvordan hadde verden vært uten musikk?

— Den hadde vært ganske stille. En kjedelig verden der alle var triste.

Favorittmusiker eller band? Hvorfor?

— Petter Carlsen. Han lager veldig bra musikk som alle kan høre på, og samtidig så er han ikke for stor i sine egne øyne til å si nei til å spille på pub. Han kan spille på en kafé eller en stor konsertarena, så lenge han får vist frem musikken sin er han glad. Det er ikke mange som er slik.

Hvis du hadde en million kroner, som du måtte bruke på deg selv, hva hadde du gjort med dem?

— Betalt lån. Så ville jeg ha kjøpt meg en telefon som ikke var teipet sammen.

Hvem fortjener en blomst?

— Mamma og pappa. De kunne fått en halv blomst hver.

Hvem drømmer du om å samarbeide med profesjonelt?

— Det er mange folk man ikke burde samarbeide med, men man må bli kjent med dem først for å finne ut hvem man faktisk vil samarbeide med.

Hvis du skulle høre kun en sang resten av livet, hvilken ville det vært?

— Gruppa Amberlin med sangen (*Fin)

Hva er flaut med norsk kulturbransje, og hva er bra?

— Det er ganske mye dårlig musikk som kommer på radio, det er flaut. Det som er bra er at det er veldig mange penger å få. Man får støtte fra alt hvis man bare gidder å engasjere seg.

Hvor er du om ti år?

— Om ti år, så er jeg prosjektleder for Spellemann.

Stengt for kommentarer.