«Hva rapper du for?»

12. september 2011 22:27 av Michelle Løken 

RØD UNGDOM: Matias er sterkt opptatt av politikken, og lar dette prege musikken sin.

Han deltok på Rapvalg 2011 som en finalist, men bryr seg ikke om at han tapte. En del av han vil, er å få unge til å bruke stemmen sin.

Matias Hamre Sveen, også kjent som rapperen Taz, er en 19 år gammel gutt med venstreradikale meninger og synes politikken i landet er viktig. Han lar også sine politiske vinklinger pryde tekstene sine, fordi han vil heller rappe om noe med mening, enn bare penger, damer og biler.

- Det er et viktig tema, spesielt i hip hop-sjangeren. Det finnes mange store artister, som kan nå ut til så mange. Og derfor er det viktig at de bruker stemmen sin. Det er det det hele handler om, ytre sine meninger og få folket til å ytre sine.

Rapvalg
Rapvalg er et arrangement som blir arrangert ved hvert valg. Formålet er å få unge og lovende artister, rappere, til å lage og fremføre låter som skal ytre politiske meninger, og få unge til å engasjere seg mer i valget. Matias deltok i 2009 med låten «Gjør motstand», men kom ikke frem til finalen. I år så deltok han med «Hva rapper du for?» og var blant finalistene som fikk fremføre låten på BLÅ. Premien var 50 000 kroner.

Med en god tilbakemelding og sammenligning med Gatas Parlament, er Matias strålende fornøyd med hvordan det har gått, og er ikke misfornøyd over årets vinnere.

– Jeg har bodd med vinnerne mens vi var i Oslo, og det er utrolig kult at de vant. De har en flott låt og det var en velfortjent seier. Det er ikke noe poeng i å furte over tapet, det er ikke det som er poenget med konseptet, poenget er å få folk til å stemme. Og det er det eneste jeg ønsker. Også var det såklart kult at dommerne sammenlignet meg med Gatas Parlament. Det er stort.

Ønsker å fokusere på lyrikken
Til tider lager han sine egne beats, men synes det er viktigere å fokusere på det han skal rappe om. Det er et ønske å kunne lage en beat selv om han kommer opp med noe, men med gode medhjelpere får han en større mulighet til å komme frem med det viktige. Nemlig meningen i låta.

- Jeg ønsker at folk skal få vite om urettferdigheten i verden, og at det finnes mange alternativer som kan gjøre det lettere for dem. Mange velger å lukke øynene for det som skjer rundt dem, og jeg ønsker at de skal få øynene opp for det. De trenger å vite om hva som skjer rundt om i verden. Og i hvert fall der de bor. Det er for mange som lukker øynene for politikken, men jeg håper at etter alt som har skjedd et året her, så går folk vekk fra det å være sofavelger, forteller Matias og avslutter det med en lang pause.

Han forteller videre om sitt nye prosjekt med en japansk musikkprodusent som vil ha han med på en samleplate.

– En japansk produsent hørte meg på et opplegg jeg gjorde for en liten stund tilbake, han kontaktet meg senere og fortalte at han likte musikken min og ønsket å jobbe med meg. Det som kommer til å skje fremover nå, er at han jobber litt videre i studio og platen vil komme ut mot slutten av høsten. Inntektene går til jordskjelvofrene i Japan. Hvilket gjør det mer spennende, ettersom at nå kommer lyrikken frem på det sterkeste og det betyr noe stort for menneskene som ble rammet. Og det er poenget med musikken min, avslutter han.

Comments

En kommentar to “«Hva rapper du for?»”
  1. Matas aka Taz sier:

    Å bruke stemmeretten er bare en bittebittebitteliten del av hva jeg vil at folk skal gjøre!