Sikter seg mot skyene

12. september 2011 19:55 av Anne Melsom Bjerke 

Thomas Wendelborg (23) fra Bærum, hadde et ønske om å bli luftens konge. Nå er drømmen blitt til virkelighet, og en pilotutdanning i Luftforsvaret er et faktum.

–      For meg har det alltid vært en drøm å studere på Flyskolen. Men inntil nå trodde jeg det var umulig.

Thomas Wendelborg  trodde ikke på mulighetene om en utdanning i Luftforsvaret, derfor skaffet 23-åringen seg først en utdanning innen IT. Han søkte seg også til Politihøgskolen i Oslo. Men skjebnen hadde andre planer for den unge gutten fra Bærum.

–      I mars 2010 kom innkallingen fra Luftforsvaret, og frem imot den tid, ble det mest jobbing.  I Luftforsvaret jobbet jeg først som hundefører på Ørland frem til mars 2011.

–      Det ble en slags forberedelse, både mentalt og fysisk, til opptakene begynte.

Wendelborg har klare formeninger om hvilke kvaliteter man bør ha før man går inn i en utdanning i Luftforsvaret.

–      Man bør være en balansert person, og ikke minst motivert. Det kommer du langt med! I tillegg kommer man ikke unna de fysiske kravene, så trening er viktig. Man kommer dessuten ikke unna karakterene, som  jo også er vesentlig, så her lønner det seg å jobbe på for et høyt snitt.

Foto: flickr fra Statsministerens kontor

Noe Wendelborg har gjort. Han har klart opptaksprøvene.

Flere faser
–      Det er mange forskjellige faser og tester du må igjennom for å komme videre. Fase én består av en rekke skriftlige prøver innenfor forskjellige sjangre. De som består denne delen, blir sendt videre til fase to på Rygge. Her er det fysikken som blir satt på prøve, samt flere mentale prøver og intervjuer.  Samtidig vil du også her få en full medisinsk sjekk for å utelukke feil på syn, hørsel og så videre.

–      Det hardeste statistisk sett er vel den tredje fasen, som holder sted i Bardufoss. Her går vi igjennom masse forskjellige flyfag og flygning innenfor veldig kort tid.  Det sier jo litt om hvor hardt det er, når så mange som rundt 50 prosent faller av.

Det er liten tvil om entusiasmen til Thomas Wendelborg. Barndomsdrømmen har gått i oppfyllelse. Men han innrømmer at veien har vært tøff.

–      Det er veldig intensivt, man leser hele tiden og lurer på om man noen gang kommer til å klare det. Jeg vil si at det er som å treffe bunn og miste motet. Da er det lett å gi opp. Men så kommer dagen hvor du vet du har klart det, da reiser man seg fort og ser tilbake og tenker, hei! dette klarer jeg jo.

–      Jeg trives veldig godt og merker hvor utrolig motivert jeg er. Da jobber man for å stå løpet ut.

Så når begynner du å fly?

– Allerede neste uke hvis været holder!

Stengt for kommentarer.